Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul moldovean şi-a dat demisia

200803-3469.jpg

Premierul moldovean şi-a dat demisia

Premierul Republicii Moldova şi-a dat demisia. Vasile Tarlev a făcut gestul într-o şedinţă la care a participat şi preşedintele Vladimir Voronin.

Guvernul demisionar de la Chişinău va asigura interimatul până la investirea unui nou cabinet de miniştri, a declarat Vasile Tarlev. Numele succesorului său rămâne deocamdată necunoscut. Preşedintele Vladimir Voronin a declarat presei că primii pe lista candidaţilor la şefia Guvernului sunt 3 vice-premieri din fostul executiv: Zinaida Greceanii, Andrei Stratan şi Victor Stepaniuc. Se mai vehiculează numele lui Igor Dodon, ministru al economiei în guvernul demisionar şi cel al lui Marian Lupu, preşedinte de Parlamentul.

Iată cum au comentat demisia Guvernului Tarlev liderii politici de la Chişinău:

Preşedintele Partidului Popular Creştin democrat, Iurie Roşca: (audio)

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat (audio)

Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Ureachean, (audio)

Liderul Partidului Democrat, Dumitru Diacov, (audio)

În următoarele câteva zile, preşedintele Vladimir Voronin urmează să desemna un competitor la funcţia de prim-ministru. Parlamentul trebuie să examineze candidatura acestuia pentru a o accepta sau respinge.

Trebuie spus că orice candidat al comuniştilor are şanse deoarece aceştia deţin 55 de mandate în Parlamentul de la Chişinău, iar pentru investirea unui nou premier este nevoie de 52 de voturi.

Reamintim că Vasile Tarlev a fost numit prim-ministru în anul 2001, odată cu venirea la putere a comuniştilor. După alegerile parlamentare din 2005, câştigate tot de comunişti, el a fost reinvestit în funcţie. Tarlev a guvernat vreme de 7 ani, fiind şi cel mai longeviv premier din Republica Moldova

El a declarat că în viitorul apropiat vrea să revină în mediul de afaceri. Comuniştii doresc să-l vadă însă pe Vasile Tarlev în funcţia de şef de campanie al partidului pentru alegerile parlamentare din 2009.

Preşedintele Moldovei precizează însă că trebuie rezolvate problemele privind criza transnistreana si economia.

Una peste alta, Vladimir Voronin ar putea impune un premier apropiat intereselor sale - crede sociologul Dan Dungaciu. (sunet)

După şedinţa ordinară de Guvern, la care au fost dezbătute toate chestiunile de pe ordinea de zi, premierul Vasile Tarlev şi-a depus demisia.

Aproximativ la ora 11. La şedinţa Guvernului a fost prezent şi preşedintele Vladimir Voronin. El a acceptat demisia lui Tarlev şi a întregului cabinet. Conform legislaţiei Republicii Moldova, demisia primului ministru implică demisia întregului Guvern.

Motivele nu se cunosc deocamdată. Potrivit agenţiilor de ştiri, Tarlev a explicat ca ar fi încercat să facă schimbări în ţară încă din anul 2001, dar pe mai de parte, potrivit lui, ar fi nevoie de altfel de schimbări.

La rândul său, preşedintele Voronin i-a mulţumit lui Vasile Tarlev pentru munca sa. El a ţinut să accentueze că demisia acestuia nu are legătură cu neonorarea sarcinilor de serviciu. Preşedintele a mai spus că gestul premierului este unul foarte bărbătesc si important. "Este primul pas si un scenariu nou in politica naţionala, este o nouă cotitura" , a menţionat Voronin.

Comentatorii spun că este un gest surprinzător. Atâta doar că din interiorul Partidului Comuniştilor au existat voci care acum o zi au atenţionat că se va întâmpla ceva interesant în scurt timp.

Cât despre posibile scenarii, unii analişti spun că partidul comuniştilor ar dori să provoace alegeri anticipate. Scenariul anticipatelor este respins însă de alţi comentatori. Potrivit lor, comuniştii vor avea doar de pierdut în cazul unor alegeri anticipate.

Un alt posibil scenariu ar fi că Vladimir Voronin îşi pregăteşte un succesor după modelul rusesc. Acesta poate fi Vasile Tarlev. Cât despre un nou prim- ministru se vehiculează candidatura Zinaidei Greceanîi, fost ministru al Finanţelor, prim-vice-prim-ministru în Guvernul Tarlev.

Chişinău, Ilona Spătaru

(C.R. / V.A.) 19/03/2008;13.20h