Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul moldovean, într-o vizită la Moscova

premierul-moldovean-intr-o-vizita-moscova.jpg

Premierul moldovean, Vlad Filat (Foto: www.gov.md)

Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, pleacă luni la Moscova pentru două zile, la invitaţia omologului său rus, Dmitri Medvedev. Premierul moldovean se va întâlni şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin şi cu şeful Dumei de Stat, Serghei Narîşkin. Pe agenda discuţiilor este şi problema transnistreană.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Premierul moldoven, Vlad Filat, a declarat luni înainte de a pleca la Moscova că rolul Rusiei este foarte important în soluţionarea conflictului transnistrean şi inevitabil, vor avea loc discuţii pe marginea acestei probleme. "Nu vom avea o abordare îngustă în acest sens, vom aborda problema în complexitatea ei", susţine Vlad Filat.

Reprezentantul preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, declara recent că problema transnitreană va fi discutată în cele mai mici detalii. Vicepremierul rus consideră că această vizită va aduce o noua speranţă pentru consolidarea păcii pe ambele maluri ale Nistrului.

Un alt subiect important ce urmează a fi abordat cu oficialii ruşi este şi problema energetică. Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, susţine că Republica Moldova nu mai poartă discuţii cu Moscova de pe poziţia "frate mai mic-frate mai mare". Potrivit lui Lazăr, Republica Moldova a avut o strategie absolut corectă. "Avem în spate trei ani deloc uşori, dar noi absolut conştient am mers anume pe această strategie de comportament: nu facem concesiuni politice, ajungem, oricât de greu ne-ar fi, la nişte preţuri medii regionale", declară ministrul Economiei, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vlad Filat va participa luni seară la inaugurarea oficială a Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă. De asemenea, premierul va avea întâlniri cu politologi ruşi şi moldoveni din diaspora.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre vizita lui Vlad Filat la Moscova