Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul moldovean, în Transnistria

harta.jpg

Premierul moldovean, în Transnistria

Premierul  Republicii Moldova Vlad Filat face o vizită, vineri, 30 martie, la Tiraspol.O invitaţie în acest sens a fost lansată oficialului moldovean de către liderul autoproclamatei republici nistrene, Evghenii Şevciuk, transmite corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Printre subiectele ce urmează a fi abordate de către oficialul moldovean şi liderul transnistrean se numără reluarea circulaţiei transportului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană.

Circulaţia a fost sistată în 2006, iar vineri ar putea fi luată o decizie pe marginea acestui subiect, a anunţat la Chişinău, Vlad Filat.

Înainte de a merge la Tiraspol,premierul moldovean a convocat, joi, şedinţa Comisiei guvernamentale pentru reintegrarea ţării.Vlad Filat a menţionat că există o dinamică pozitivă şi un anumit progres în problema transnistreană. Prim-ministrul a chemat toţi membrii Guvernului să vină cu propuneri şi iniţiative pe domeniile lor de activitate în vederea dinamizării procesului de reintegrare a ţării.

La mijlocul săptămanii, la Chişinău s-a aflat într-o vizită Nina Ştanski, responsabil de relaţii externe în administraţia transnistreană. Întâlnirea a avut loc la sediul Misiunii OSCE din Chişinău, în prezenţa reprezentanţilor diplomatici ai mediatorilor şi observatorilor în procesul de negocieri în formatul "5+2".

Agenda discuţiilor a inclus o serie de chestiuni din domeniile social şi economic. În particular, s-a discutat despre subiecte ce ţin de reluarea transportului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană şi reluarea traficului auto peste podul de lângă localitatea Gura Bâcului.

După o pauză de 6 ani, negocierile oficiale în formatul "5+2" în problema transnistreană au fost reluate anul trecut. Următoarea rundă de negocieri va avea loc la Viena, pe 17-18 aprilie.