Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul nipon Naoto Kan se retrage din funcţie

Premierul nipon Naoto Kan s-a retras din funcţie. Demisia şefului de cabinet de la Tokyo aduce ţara în situaţia de a desemna al şaselea prim ministru în cinci ani.

Este de aşteptat în acest context, ca Partidul Democrat aflat la guvernare să organizeze alegeri interne la începutul săptămânii viitoare. Naoto Kan şi-a prezentat demisia după ce a fost criticat pentru managementul defectuos al crizei declanşate de cutremurul şi tsunamiul devastator din 11 martie. În iunie, el însuşi ameninţase cu retragerea din funcţie în contextul în care parlamentul ar fi votat un pachet legislativ pe care premierul îl consideră inoportun. Acest lucru s-a întâmplat vineri.

“Odată ce noul lider al formaţiunii va fi ales, voi demisiona şi din funcţia de premier”, a declarat Kan.

Viitorul preşedinte al Partidului Democrat şi premier al ţării va avea aceeaşi sarcină extrem de dificilă de reconstrucţie a ţării în urma dezastrului natural şi de rezolvare a crizei nucleare de la centrala Fukushima Daiichi.

O altă prioritate va fi procesul de relansare economică a Japoniei în contextul unui yen extrem de puternic şi a celei mai mari datorii publice din întreaga lume. În discuţia despre posibilii succesori ai lui Naoto Kan sunt cotaţi cu şanse mari actualii miniştri de finanţe, al agriculturii şi de externe.