Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Saharov, acordat disidentului cubanez Guillermo Farinas

Prestigiosul premiu Saharov, pentru lupta pentru drepturile omului i-a fost decernat de Parlamentul European disidentului cubanez Guillermo Farinas. În vârstă de 48 de ani, acesta a concurat cu alte nume importante ale luptei pentru apărarea libertăţilor şi drepturilor omului, între care şi disidenta etiopiană Birtukan Mideska.

Prestigiosul premiu Saharov, pentru lupta pentru drepturile omului i-a fost decernat de Parlamentul European disidentului cubanez Guillermo Farinas.

În vârstă de 48 de ani, acesta a concurat cu alte nume importante ale luptei pentru apărarea libertăţilor şi drepturilor omului, între care şi disidenta etiopiană Birtukan Mideska.

Guillermo Farinas este un cunoscut opozant al regimului Fidel Castro, împotriva căruia a ţinut de nu mai puţin de 23 de ori greva oamei.

France Presse scrie despre Farinas că ar fi "un cyber-jurnalist cu vocaţie de martir", care a condus agenţia ilegală de presă Cubanacan Press şi care a fost un membru activ al mişcării clandestine Alianţa Democratică din Cuba.

Guillermo Farinas nu este la primul său premiu : el a fost omagiat în urmă cu patru ani de organizaţia Reporters sans Frontieres, după ce a ţinut şapte luni greva foamei, pentru libertatea de expresie pe Internet şi a mai primit şi un premiu pentru lupta pentru drepturile omului în Germania.

Parlamentul European oferă anual Premiul Saharov, ca recompensă pentru personalităţile marcante care luptă împotriva intoleranţei, fanatismului şi opresiunii.

La fel ca disidentul rus Andrei Saharov, câştigător al Premiului Nobel pentru Pace în 1975, toţi laureaţii acestui premiu fac dovada curajului de care este nevoie pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii de expresie.

 
Lea Berzuc, despre Guillermo Farinas, premiul Saharov 2010.