Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa belgrădeană consideră că precedentul Kosovo stă în mare măsură la baza actualei crize din Georgia

Potrivit comentatorilor sârbi separatiştii din Osetia de Sud nădăjduiesc că, în timp, cu ajutorul Rusiei, să primească independenţa, aşa cum au primit-o albanezii kosovari. Regimul de la Tbilisi, se pare că a calculat ca, printr-un război fulger să recucerească Osetia de sud, iar după aceea să potolească lucrurile contând pe sprijinul comunităţii internaţionale.

Presa belgrădeană consideră că precedentul Kosovo stă în mare măsură la baza actualei crize din Georgia. Potrivit comentatorilor sârbi separatiştii din Osetia de Sud nădăjduiesc că, în timp, cu ajutorul Rusiei, să primească independenţa, aşa cum au primit-o albanezii kosovari. Regimul de la Tbilisi, se pare că a calculat ca, printr-un război fulger să recucerească Osetia de sud, iar după aceea să potolească lucrurile contând pe sprijinul comunităţii internaţionale.

Reacţia Rusiei, însă, a fost promptă şi scenariul nu a reuşit. După vărsările de sânge care au avut loc, scrie presa sârbească, Georgia a pierdut şansa de reintegrare a Osetiei de Sud, aşa cum şi Miloşevici a greşit intervenind militar în Kosovo. Oliver Ivanovici, sârb din Kosovo şi secretar de stat in Ministerul pentru Situaţia din aceasta provincie, subliniază că întotdeauna precedentul foarte repede devine regulă. Nu este îndeajuns ca cineva să proclame Kosovo caz special si lucrurile să rămână aşa. Pe toate continentele există minorităţi, mai numeroase decât albanezii kosovari, care ar dori independenţa. Statele care au recunoscut independenţa provinciei Kosovo, spune Ivanovici, poate şi-au dat seama de gravitatea încălcării dreptului internaţional, dar nu mai pot da înapoi.

Fostul ministru de externe sârb Goran Svilanovici susţine că preşedintele Giorgiei a apreciat greşit relaţiilor de forţă. Svilanovici este mai puţin înclinat să compare Kosovo cu Georgia şi îi reproşează lui Saakasvili ca nu si-a dat seama că Rusia este factorul cheie cu ajutorul căruia a putut rezolva problema separatistă.

Directorul Forumului pentru relaţii etnice Dusan Ianici arată că Moscova, în Gruzia copiază scenariul NATO din Serbia şi Iugoslavia, iar comentatorul în probleme militare Zoran Dragisici vede ieşirea din situaţia actuala - în calmarea tensiunilor şi înlocuirea retoricii ameninţătoare şi ultimative cu dialogul la masa negocierilor.

Mai trebuie spus că politicienii sârbi comentează foarte precaut asemănările dintre Kosovo si Georgia deoarece acest război a survenit tocmai în momentul când Belgradul se pregăteşte să duca bătălia diplomatică pentru Kosovo în Adunarea Naţiunilor Unite. Zilele trecute a fost depusă cererea ca - recunoaşterea independenţei Kosovo să fie discutată la sesiunea din septembrie. Există aprecieri că războiul din Georgia poate să influenţeze şi aşteptatele dezbateri la Naţiunile Unite pe tema încălcării dreptului internaţional în cazul Kosovo.

Serbia, Petar Tomici

21/08/2008; 11h00