Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa britanică, încântată de logodna prinţului William

william-printul-william-kate-middleton-20101117135117.jpg

Prinţul William şi logodnica sa, Kate Middleton.

Presa britanică a salutat anunţul atât de aşteptat al căsătoriei dintre prinţul William şi logodnica sa, Kate Middleton. Cu excepţia cotidianului The Independent, toate ziarele naţionale, inclusiv foarte seriosul Financial Times au publicat pe prima pagină fotografii cu William şi Kate, care s-au lăsat fotografiaţi la prima lor întâlnire cu presa.

Presa britanică a salutat anunţul atât de aşteptat al căsătoriei dintre prinţul William şi logodnica sa, Kate Middleton.

Cu excepţia cotidianului The Independent, toate ziarele naţionale, inclusiv foarte seriosul Financial Times au publicat pe prima pagină fotografii cu William şi Kate, care s-au lăsat fotografiaţi la prima lor întâlnire cu presa.

"Am reuşit, în sfârşit, dragă !", titrează Daily Mail, sugerând logodna lungă a celor doi, care s-au cunoscut în 2001, atunci când se aflau pe băncile universităţii.

"Noii romantici", este titlul din The Times, cu referire la inelul oferit lui Kate de prinţul William, un safir înconjurat de diamante, pe care prinţul Charles l-a oferit în 1981 lui Lady Diana. "Ceva care a fost împrumutat, ceva bleu : inelul Dianei pecetluieşte logodna regală", adaugă The Times.

"Este un moment spumos pentru istoria regatului şi un omagiu înduioşător al unui fiu pentru mama sa adorată", decedată în 1997, într-un accident de maşină la Paris, scrie tabloidul Daily Mirror, care a ales o fotografie a tânărului cuplu, în care Kate îşi ţine de braţ viitorul soţ şi îşi admiră mândră inelul.

"Cu inelul de la mama, te voi lua de soţie", citim şi în tabloidul The Sun, care aşează în paralel două fotografii : una cu tânărul cuplu şi alta cu prinţul Charles şi Diana, imediat după anunţarea logodnei, în 1981. În ambele fotografii, cele două femei poartă o rochie bleu, care se asortează cu inelul.

"Kate este foarte specială : verdictul prinţului în privinţa viitoarei sale soţii, iată de ce merită inelul, care i-a aparţinut mamei", comentează The Daily Telegraph.

Numeroase ziare subliniază şi originile lui Kate Middleton, "o fată din popor", care ar putea deveni într-o zi chiar regină. "William şi Kate ne permit să adaptăm monarhia la secolul 21", consideră The Sun. "Acum nu foarte mult timp era încă imposibil pentru fiica unei foste stewardese să devină într-o zi regina Angliei. Astăzi este o realitate şi acest lucru demonstrează că Marea Britanie este pe cale să o termine cu un snobism bazat pe clasele sociale", adaugă The Sun.

În editorialul său, The Times, jurnal conservator consideră că "există momente ca acesta, când monarhia se reînnoieşte. Kate Middleton este o fată din popor, dar a dat dovadă de demnitate şi curaj rar întâlnite atunci când a luat această decizie".

The Guardian, ziar de centru-stânga insistă de partea sa pe momentul ales pentru anunţul căsătoriei : "Un mariaj regal în perioadă de austeritate", în perioada restricţiilor bugetare anunţate în octombrie de Guvernul premierului conservator, David Cameron. Acest mariaj, care va fi organizat la anul, în primăvară sau la vară va ridica moralul în Marea Britanie, aflată în plină depresie, adaugă cotidianul conservator The Daily Telegraph.

 
Ştefan Popescu, despre logodna prinţului William.