Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Băsescu vede intrarea în Schengen condiţionată

traian-basescu.jpg

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la ediţia specială Hotnews - RFI că există riscul ca România să nu adere la Spaţiul Schengen până nu scapă de monitorizarea pe justiţie. Şeful statului spune că "dacă nu intrăm în aprilie 2011 în spaţiul Schengen, devin pesimist că va mai fi posibil înainte de ridicarea mecanismului pe justiţie".

Într-un interviu realizat de Dan Tăpălagă, preşedintele a explicat că n mod normal noi ar trebui să intrăm în Schengen în aprilie dacă privim numai la tratat. Dar aici vorbim doar de consens, în cazul în care se opune o singură ţară nu poţi intra. Dacă se va bloca accesul Romaniei justificat de modul cum funcţionează justiţia, probabil că nimeni nu va mai putea susţine accesul României în Schengen până când MCV-ul nu va fi ridicat, deci până când nu vom avea o justiţie performantă".

În acest context, şeful statului s-a arătat deranjat şi de modul în care unele state înţeleg să se opună intrării României în spaţiul Schengen. Este vorba despre Olanda şi Franţa, state care au subliniat în mai multe rânduri că Bucureştiul nu este pregătit să adere în aprilie 2011. În ceea ce priveşte poziţia Parisului, Traian Băsescu a declarat că "nu aş vrea să comentez relaţia cu Franţa. Deocamdată... de alegeri prezidenţiale îl suspectez în mod cert pe domnul Strauss-Kahn în atitudinea dânsului în diverse declaraţii legate de România. De asemeni, nu-mi place că un stat membru al UE şi-a inclus în programul de guvernare blocarea accesului Românieiîin Schengen. E vorba de Olanda. Din păcate se joacă şi politic" a afirmat şeful statului.

Tot el recunoaşte însă în ediţia specială a discuţiei Hotnews - RFI că nici semnalele de la Bucureşti nu sunt foarte convingătoare. Şi aici a dat drept exemplu cazul Ridzi. Deputaţii PDL au greşit când au respins cererile procurorilor în cazul Ridzi, decizia politică trebuia să se ridice deasupra sentimentalismului, a spus şeful statului.

"Oricât ai încerca să convingi politic, evidenţele nefuncţionării corespunzătoare a sistemului juridic din România sunt clare, a sistemului politic care ieri (n.r marţi) a dat argumentul ca şi Parlamentul să intre în această hora a lipsei de voinţă politică în tratarea cazurilor de corupţie.

La Bruxelles eu nu pot să mă duc să le zic "Ştiţi, doamna Ridzi era bolnavă. Are o problemă cu copilul care..." Sunt lucruri care vi le pot spune dumneavoastră sau la doi parlamentari, dar în niciun caz nu sunt o justificare pentru Bruxelles. De aceea vă spuneam că decizia politică trebuia să se ridice deasupra sentimentalismului".

Amintim deputaţii au respins, marţi, solicitările DNA privind efectuarea unei percheziţii informatice în dosarul în care este cercetat fostul ministru al Tineretului şi Sporturilor, Monica Iacob Ridzi şi extinderea cercetării penale.

 
Preşedintele Traian Băsescu intervievat de Dan Tăpălagă