Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Christian Wulff se clatină

presedintele-fals-coperta-revistei-der-spiegel.jpg

Preşedintele fals - coperta revistei „Der Spiegel”

Presiunile asupra preşedintelui R.F. Germania, Christian Wulff, se înteţesc, după dezvăluirile din presă. Şeful statului german este suspectat de trafic de influenţă şi de abuz în serviciu. Ultima acuzaţie contra lui Wulff se referă la sponsorizarea publicităţii pentru o carte din partea unui om de afaceri, după ce i s-a reproşat acceptarea unui credit preferenţial de 500.000 de euro. Cazul Wulff este comparat cu cel al ministrului plagiator, Karl-Theodor zu Guttenberg, obligat să demisioneze în martie curent.

William Totok:

Întrebarea dacă preşedintele federal Christian Wulff a încălcat reglementările privind comportamentul unui ministru atunci când a obţinut un credit preferenţial de 500.000 de euro continuă să preocupe opinia publică din Germania. La această întrebare încă fără un răspuns limpede s-au adăugat altele - poate şi mai grave, deoarece, după toate aparenţele, alte afaceri ale şefului statului, dezvăluite în ultimele zile, miros a trafic de influenţă şi abuz în serviciu.

Întregul scandal este legat de o audiere a lui Wulff în anul 2010, când mai era primul ministru al guvernului din landul Saxonia Inferioară. În cursul audierii, Wulff nu a amintit nimic în faţa parlamentului despre creditul primit de la un apropiat, Egon Geerkens. După primele relatări despre această omisiune, Wulff, care din iunie 2010 este cel de-al zecelea preşedinte al R.F. Germania, a tăcut. Într-o primă declaraţie scrisă şi predată presei, el a recunoscut tranzacţia, precizând că aceasta s-a făcut doar cu nevasta omului de afaceri. Între timp, omul de afaceri, Egon Geerkens, a mărturisit că la discuţiile privind modalităţile de acordare a creditului a participat şi el. În acest context, presa a făcut alte dezvăluiri legate de concediile lui Wulff, plătite de oameni de afaceri. Unii dintre aceştia au fost invitaţi să facă parte din delegaţii oficiale şi l-au însoţit pe Wulff în timpul unor călătorii în străinătate.

Toate aceste afaceri neelucidate aruncă o lumină extrem de nefavorabilă asupra instituţiei prezidenţiale.

La asta s-a adăugat acum o nouă piesă după ce s-a aflat că un alt om de afaceri a sponsorizat publicitatea pentru o carte cu interviuri cu Wulff. Publicitatea a costat peste 40.000 de euro.

Între timp se fac auzite voci care cer demisia preşedintelui. Nu doar din partea opoziţiei, ci chiar din partea unor demnitari din partidul liberal (FDP) care participă la guvernare alături de creştin-democraţi.

Preşedintele a adoptat tactica lui Karl-Theodor zu Guttenberg, a declarat miercuri deputatul social-democrat, Sebastian Edathy. Guttenberg a fost ministrul apărării în actualul guvern. După ce iniţial a negat că a plagiat în teza sa de doctorat, Guttenberg nu mai avea încotro şi trebuia să recunoască că probele prezentate în presă sunt reale. Ministrul a demisionat în martie curent, după ce i-a fost retras titlul de doctor.

Tactica recunoaşterii pe bucăţele á la Guttenberg, se pare, că este acum, într-adevăr, adoptată şi de Wulff, precum a observat deputatul Edathy într-un interviu radiodifuzat:

Cred că suntem confruntaţi în prezent cu o stare de fapt din care rezultă că domnul Wulff nu este conştient de dimensiunea acţiunii. El face pe tacticianul şi astfel lucrurile se complică mai mult decât ar fi necesar.

Similitudini între cazul Wulff şi cel al ex-ministrului zu Guttenberg există însă şi în ceea ce priveşte receptarea afacerii de către cetăţeni. În mod paradoxal, după dezvăluirile plagiatului, zu Guttenberg s-a bucurat în continuare de simpatiile cetăţenilor.

Din sondaje efectuate în aceste zile se pot deduce reacţii similare. Un segment important al electoratului german nu are probleme cu ceea ce i se reproşează preşedintelui.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii de televiziunea publică ARD, 70% dintre cei chestionaţi sunt împotriva demisiei preşedintelui. Doar 26% s-au pronunţat pentru demisie. Sondajul totuşi dezvăluie o descreştere simţitoare a încrederii populaţiei în şeful statului. Numai 51% (faţă de 74% în momentul preluării funcţiei în 2010) îl mai consideră pe Wulff drept un politician credibil.

William Totok: Preşedintele se clatină