Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele egiptean face un pas înapoi în disputa cu Opoziția

Președintele egiptean Mohamed Morsi a anulat vineri seară controversatul decret prezidenţial ce îi oferea puteri excepționale, decret care a produs proteste violente de stradă la Cairo, soldate cu morți și răniți. Opoziția a anunțat că revine la masa negocierilor.

Preşedintele islamist Morsi a acceptat sâmbătă seara să renunţe la puterile sale extinse, pentru a ieşi din cea mai gravă criză de după alegerea sa, în iunie, dar a menţinut un referendum asupra unui proiect foarte controversat de Constituţie.

Criza politică și socială din Egipt este încă departe de de a fi rezolvată întrucât președintele a menţinut referendumul asupra unui proiect foarte controversat de Constituţie.

Deciziile au fost anunţate la finalul unei întâlniri între şeful islamist al statului cu unii politicieni, la câteva ore după ce armata egipteană a îndemnat la dialog, în vederea evitării ca această criză să conducă la un "dezastru".

Principala coaliţie a opoziţiei egiptene a anunțat că se reuneşte duminică pentru a stabili poziţia sa în urma anunţului anulării decretului prezidenţial controversat şi menţinerii referendumului asupra unui proiect de Constituţie.

"Frontul se reuneşte astăzi pentru a discuta despre poziţia sa în urma anunţului de ieri (sâmbătă) seara", a declarat pentru AFP Emad Abu Ghazi, secretarul general al partidului Al-Dostur condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Mohamed ElBaradei,.

Protestele din Cairo au degenerate miercuri in confruntari violente intre sustinatorii si contestatarii lui Mohamed Morsi. 7 persoane au murit, iar alte cateva sute au fost ranite.