Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele egiptean îşi explică decizia surprinzătoare

presedintele-egiptean-isi-explica-decizia-surprinzatoare.jpg

Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi (Foto: Reuters)

Preşedintele egiptean, islamistul Mohamed Morsi, s-a apărat de acuzaţii potrivit cărora ar vrea să "marginalizeze" armata, în urma deciziei de a-şi consolida puterea şi de a-l trece în rezervă a mareşalului Hussein Tantawi, ministru al Apărării din perioada Mubarak.

"Nu am avut niciodată intenţia ca prin deciziile mele să marginalizez pe cineva sau să fiu nedrept faţă de cineva (...), ci să fac astfel încât să avansăm către un viitor mai bun, cu o nouă generaţie, cu un sânge nou, mult timp aşteptat", a spus preşedintele egiptean.

Mohamed Morsi, provenind din rândul mişcării Fraţii Musulmani, a decis retragerea mareşalului Tantawi din funcţia de ministru al Apărării, pe care o deţinea fără întrerupere începând din 1991. De asemenea, Tantawi, în calitate de şef al Consiliului Superior al Forţelor Armate (CSFA), a fost preşedintele de facto al Egiptului în perioada cuprinsă între îndepărtarea lui Hosni Mubarak de la putere, în februarie 2011 şi alegerea lui Morsi, în iunie.

Printr-o mişcare surprinzătoare, Morsi a mai decis duminică să anuleze o "declaraţie constituţională" din iunie, prin care CSFA, la aceea vreme aflat la conducerea ţării, şi-a atribuit puterea legislativă şi a cedat-o pe cea executivă preşedintelui-ales.

Schimbările efectuate duminică, printre care şi cea a şefului Statului Major Sami Anan, au fost făcute "în coordonare şi după consultări cu forţele armate", a declarat o sursă militară citată de agenţia Mena. Mareşalul Tantawi şi Sami Anan au fost numiţi consilieri ai preşedintelui Morsi.

Mii de simpatizanţi islamişti sărbătoreau duminică seara în Piaţa Tahrir din Cairo anunţarea îndepărtării mareşalului Hussein Tantawi şi consolidarea puterilor preşedintelui Mohamed Morsi.