Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele federal Wulff refuză să îşi dea demisia

wulff.jpg

Şefa guvernului german, Angela Merkel, nu s-a pronunţat deocamdată în legătură cu masivele acuzaţii lansate împotriva lui Wulff

Presiunile asupra preşedintelui german Christian Wulff s-au intensificat după ce s-a aflat că a încercat să stopeze apariţia unor articole critice în care se vorbea despre afacerile avantajoase în care a fost implicat. Între timp, tot mai mulţi politicieni cer demisia preşedintelui. Fosta disidentă est-germană, creştin-democrata Vera Lengsfeld l-a şi propus ca succesor al lui Wulff pe Joachim Gauck, primul director al Oficiului Federal pentru Administrarea arhivei fostei securităţi est-germane, Stasi. Dintr-un sondaj electronic efectuat de televiziunea publică ARD, rezultă că din 87.262 de telespectatori, 88,5% s-au pronunţat pentru demisie, 9,2% sunt contra demisiei.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok:

Potrivit unor informaţii difuzate de ARD, preşedintele federal Christian Wulff nu intenţionează să demisioneze. În schimb, preşedintele s-a decis în urma presiunilor crescânde să ofere opiniei publice exlicaţiile aşteptate în legătură cu un credit avantajos şi cu încercările sale de a stopa relatările presei privind acest credit.

Declaraţia preşedintelui urmează a fi difuzată de cele două canale ale televiziunii publice germane, ARD şi ZDF.

Şefa guvernului german, creştin-democrata Angela Merkel care, în urmă cu doi ani, l-a propus pe Wulff pentru cea mai înaltă funcţie în stat, deocamdată nu s-a pronunţat în legătură cu masivele acuzaţii lansate de mass-media împotriva preşedintelui. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului, Merkel „apreciază munca preşedintelui” şi „are încredere” în el. Acelaşi purtător de cuvânt a precizat că ea aşteaptă explicaţii din partea lui Wulff. Abia după aceea se va pronunţa şi ea în legătură cu criticile la adresa preşedintelui.

Alţi creştin-democraţi nu au mai avut răbdare să aştepte şi au cerut demisia lui Wulff. Astfel, o fostă disidentă est-germană, creştin-democrata Vera Lengsfeld (fostă Wollenberger - care a divorţat de soţul ei, Knud Wollenberger în 1991, când s-a aflat că acesta a lucrat pentru Stasi sub numele conspirativ „Donald”), i-a cerut răspicat lui Wulff să renunţe la funcţia supremă în stat. Într-un interviu acordat ziarului Handelsblatt, Lengsfeld a spus că prezenţa lui Wulff pe acest post „aduce daune culturii politice”. În acelaşi interviu, ea l-a propus ca succesor pe Joachim Gauck, primul director al Oficiului Federal pentru administrarea arhivei fostei securităţi est-germane, Stasi. (După demisia predecesorului lui Wulff, Horst Köhler, în 2010, Gauck a fost candidatul la preşedinţie al opoziţiei social-democrat/ecologiste. Candidatul creştin-democraţilor, în speţă cel al Angelei Merkel, fusese atunci controversatul Wulff.)

Co-preşedintele Partidului Ecologist, Claudia Roth, a cerut cancelarei Merkel să se pronunţe vis-à-vis de cazul Wulff. Într-un interviu acordat ziarului Süddeutsche Zeitung, ecologista a atras atenţia asupra faptului că alegerea ca preşedinte a lui Wulff s-a făcut la propunerea lui Merkel. De aceea ea are acum „datoria” să se pronunţe privitor la acuzaţiile contra lui Wulff.

Acuzaţiile s-au înteţit la începutul acestei săptămâni, după ce s-a aflat că Wulff a încercat să oprească relatările presei despre creditul avantajos obţinut de la un om de afaceri apropiat. Wulff l-a sunat personal pe redactorul şef de la Bild, ameninţându-l pe acesta cu repercusiuni juridice dacă ziarul nu-şi va înceta campania publicistică. Intervenţii similare au fost confirmate şi de către conducerea concernului Springer, care editează ziarele Bild şi Die Welt.

Încercarea de a suprima publicarea unor articole a fost aspru criticată de către Uniunea Jurnaliştilor Germani (DJV). Referindu-se la acest gest abuziv al preşedintelui, Hendrik Zörner, de la Uniunea Jurnaliştilor, a declarat pentru canalul 1 al televiziunii publice (ARD): Ceea ce a făcut Wulff este o încălcare flagrantă a dreptului de informare liberă. El a încercat să influenţeze, a încercat să împiedice o relatare critică, înainte ca aceasta să fie dată publicităţii. Aşa ceva nu este compatibil cu libertatea presei.

Dacă după izbucnirea scandalului Wulff, în decembrie, electoratul a mai reacţionat îngăduitor, acum situaţia s-a schimbat. Dintr-un sondaj electronic, efectuat miercuri de televiziunea publică ARD, rezultă că din 87.262 de telespectatori, 88,5% s-au pronunţat pentru demisie. Numai 9,2% sunt contra demisiei lui Wulff.

 
William Totok: Preşedintele federal Wulff refuză să îşi dea demisia