Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele israelian, Shimon Peres, primit joi la Bucureşti

peres-shimon-presedintele-israelului-20100812094447.jpg

Preşedintele israelian, Shimon Peres.

Shimon Peres este primit joi, 12 august, de omologul său român, Traian Băsescu. Peres se află în România până vineri. Vizita preşedintelui israelian nu este un lucru rar, dar are semnificaţiile sale, declară şeful statului. România este o ţară credibilă prin politica tradiţională, dar şi prin dezvoltările din ultimii ani, apreciază Traian Băsescu. Shimon Peres şi Traian Băsescu au programate declaraţii de presă, joi, la ora 12.

Preşedintele israelian, Shimon Peres este primit joi, 12 august, de omologul său român, Traian Băsescu. Peres se află în România până vineri.

Vizita preşedintelui israelian nu este un lucru rar, dar are semnificaţiile sale, declară şeful statului. România este o ţară credibilă prin politica tradiţională, dar şi prin dezvoltările din ultimii ani, apreciază Traian Băsescu.

"După ce a fost preşedintele Abbas acum o lună, primim şi vizita preşedintelui Peres. Noi suntem o ţară credibilă şi prin politica tradiţională, dar şi prin dezvoltările din ultimii ani", explică preşedintele român.

Traian Băsescu aminteşte că şi el a vizitat Israelul şi teritoriile palestiniene : "Şi eu am vizitat Israelul, tot în vizită de stat. Am vizitat Palestina, Ramallah-ul, în vizită de stat. Am avut întâlniri cu toţi ambasadorii de la Liga Arabă, expunând punctul nostru de vedere cu privire la conflictele din Orientul Mijlociu şi cred că suntem o ţară credibilă".

Vizita lui Shimon Peres fusese anunţată miercuri, 11 august, de către Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă. "La invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, în perioada 11 - 13 august a.c., preşedintele Statului Israel, Shimon Peres, va efectua o vizită de stat în România. În cadrul vizitei, preşedintele Peres va avea convorbiri oficiale cu preşedintele României, cu primul-ministru, cu preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor. În cadrul convorbirilor la nivel înalt, vor fi abordate atât teme ale agendei bilaterale, cât şi dosarele specifice Orientului Mijlociu", menţiona comunicatul.

De altfel, sosirea lui Shimon Peres la Bucureşti a fost anunţată de presa israeliană încă de luna trecută. Cotidianul Jerusalem Post scria pe 22 iulie că preşedintele israelian ar putea vizita România în august, după vizitele din iulie în Slovenia şi Croaţia, într-o campanie de strângere a relaţiilor cu Uniunea Europeană şi de prezentare a poziţiei Ierusalimului în conflictul israeliano-palestinian.

Shimon Peres şi Traian Băsescu au programate declaraţii de presă, joi, la ora 12.