Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele moldovean cere retragerea armamentului din Transnistria

transnistria.jpg

Preşedintele moldovean cere retragerea armamentului din Transnistria

Federaţia Rusă trebuie să îşi retragă trupele şi armamentul din regiunea transnistreană, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-a asumat pe plan internaţional începând de la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999. Declaraţia a fost făcută de preşedintele R.Moldova, Nicolae Timofti, într-un interviu pentru jurnaliştii români.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Şeful statului, Nicolae Timofti suţine că poziţia R.Moldova faţă de muniţiile ruseşti depozitate la Colbasna şi trupele care păzesc acele muniţii, rămâne aceiaşi - Rusia trebuie să-şi retragă armamentul şi minuţiile din Transnitria,indiferent de modul în care decurg negocierile în formatul "5+2".

R.Moldova este dispusă că acorde regiunii transnistrene o autonomie largă, pornind de la principiul de suveranitate al ţării, declară Timofti."Pentru noi este important ca sta­tul să rămână integru şi func­ţional, ca Republica Mol­do­va să rămână o ţară democratică şi să-şi păstreze cursul de integrare europeană, deoarece pen­tru noi valorile europene sunt im­portante", menţionează şeful statului pentru cronicaromana.ro

În contextul integrării în Uniunea Europeană, preşedintele moldovean consideră că e nevoie de efort şi disciplină pentru a realiza programele pe care R.Moldova şi le-a asumat faţa de UE."Unele grupuri politice din Republica Moldova încearcă să promoveze ideea integrării într-o aşa-numită uniune euroasiatică, care de facto nici nu există.

Dar noi trebuie să ne concentrăm pe pro­cesele de eurointegrare, întru­cât am pornit aceste procese şi trebuie să le ducem la capăt. Nu putem oscila la nesfârşit între două opţiuni de dezvoltare", a conchis preşedintele R.Moldova.

În acelaşi timp, Nicolae Timofti a dat asigurări că relaţiile prieteneşti, de cooperare economică şi culturală cu statele CSI, vor continua.

Referindu-se la relaţiile cu România, Timofti a menţionat că există capacitatea ca, împreună cu partenerii de la Bucu­reşti, să dezvoltăm într-un viitor apropiat proiecte economice şi culturale de mare anvergură.

"Avem multe interese comune şi, ce este cel mai important, pe cele  do­uă maluri ale Prutului avem ce­tă­ţeni care doresc să lucreze împreună", a mai spus Nicolae Timofti.

 
Valeria Viţu, Chişinău