Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele respinge propunerile de procuror general şi şef DNA

justitie.jpg

Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile de numire a lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru funcţia de procuror general

Preşedintele Traian Băsescu a respins propunerile de numire a lui Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie pentru funcţia de procuror general şi, respectiv, cea de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit unui comunicat de presă, "motivaţia principală care a stat la baza deciziei domnului preşedinte Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei".

Preşedinţia susţine că procesul « nu a fost stimulativ pentru ca un număr mai mare de procurori cu bune performanţe să se înscrie la procesul de selecţie », se arată în comunicat. Preşedintele Traian Băsescu "atenţionează că pentru a accepta, în viitor, propunerile făcute de ministrul Justiţiei este necesară revizuirea totală a procedurii de selecţie a procurorilor". Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a transmis propunerile la preşedinţia la sfârşitul anului trecut, când declarase că nu renunţă la propunerile lui Tiberiu Niţu pentru funcţia de procuror general al României şi a lui Ioan Irimie pentru cea de procuror-şef al DNA în ciuda avizului negativ de la Consliul Superior al Magistraturii. În replică, preşedintele Traian Băsescu a explicat, la începutul lunii ianuarie, că, potrivit articolului 134 din Constituţie, CSM trebuie să facă propunerile pentru funcţia de procuror general şi cea de şef al DNA, el solicitând Consiliului să-i trimită un punct de vedere pe această temă, precizând că nu se grăbeşte. Ulterior, CSM a transmis ministrului Justiţiei hotărârea privind avizarea negativă a celor două propuneri cu motivaţiile de rigoare. Avizul CSM de pe 22 noiembrie era consultativ, decizia finală aparţinând şefului statului, care iată nu şi-a dat girul pentru oamenii ministerului justiţiei.