Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Sarkozy mizează pe noua fraternitate franco-britanică

200803-3613.jpg

Preşedintele Sarkozy mizează pe noua fraternitate franco-britanică

Preşedintele Franţei speră să cimenteze axa franco-britanică pentru a crea o „masă critică" în cadrul politicii externe şi de securitate a Uniunii Europene. Distanţându-se de predecesorii săi, Sarkozy declară că „lumea anglo-saxonă nu reprezintă o ameninţare" şi pare hotărât să dovedească gazdelor britanice că doreşte să înlocuiască tradiţionala alianţă franco-germană cu o „nouă fraternitate franco-britanică".

Se ştie că Sarkozy doreşte să integreze Franţa în structura de comandă NATO şi să pună astfel capăt statutului semi-detaşat negociat de preşedintele de Gaulle acum patru decenii. În schimbul unei angajări mai ferme în NATO speră să obţină pentru Franţa şefia centrului de comandă din sudul Europei şi să câştige „acceptul Statelor Unite pentru o capabilitate de apărare europeană independentă".

Şi aici ar putea apărea fisuri în „noua antanta cordială". Premierul britanic Gordon Brown este un „atlanticist" convins şi împărtăşeşte îngrijorarea cercurilor militare britanice şi americane că o capabilitatea europeană de apărare nu va face decât să submineze puterea NATO.

Sarkozy susţine însă că există compatibilitate între viziunea de apărare anglo-saxonă si cea europeană. Şi într-adevăr climatul politic este relativ favorabil. Diviziunile privind războiul din Irak par să se fi estompat, Sarkozy este făţiş pro-american si priveşte cu suspiciune noua Rusie.

Pentru liderul de la Elysée care-şi vede erodată popularitatea în Franţa , această vizită de stat, prima în 12 ani a unui preşedinte francez, reprezintă o ocazie să apară mai „prezidenţial". Ca oaspeţi ai reginei, Preşedintele Sarkozy şi noua sa soţie Carla Bruni vor fi trataţi cu inimitabilul fast al monarhiei britanice.

Londra, Lelia Galis

3/26/2008;12.30h