Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Siriei denunţă o "conspiraţie"

assad-bashar-al-assad-prim-plan.jpg

Preşedintele Siriei, Bashar Al Assad

Preşedintele sirian, Bashar Al Assad a denunţat miercuri, 30 martie, o "conspiraţie" împotriva ţării sale. Şeful statului a ţinut un discurs în faţa Parlamentului de la Damasc. Bashar Al Assad nu a pomenit însă nimic despre ridicarea stării de urgenţă. Deputaţii au primit cu aplauze declaraţiile sale şi au scandat: "cu sângele nostru, cu sufletul nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Bashar".

Contrar aşteptărilor, preşedintele sirian nu a anunţat ridicarea stării de urgenţă, care se află în vigoare pe tot teritoriul ţării, din anul 1963.

Bashar Al Assad s-a adresat naţiunii şi a acuzat o "minoritate" că încearcă să semene haos în oraşul Deraa. El susţine că locuitorii acestui oraş din sudul ţării, unde au avut loc confruntări violente, soldate cu morţi şi răniţi îi vor învinge pe scandalagii.

Aceasta a fost prima intervenţie publică a preşedintelui sirian de la începutul manifestaţiilor, pe 15 martie. El nu a promis însă punerea în aplicare a unor reforme majore, pentru a calma mişcarea de protest fără precedent de la începutul preşedinţiei sale, în 2000.

"Această conspiraţie este diferită ca formă şi ca moment ales de ceea ce se întâmplă în alte părţi ale lumii arabe", spune şeful statului. "Suntem total favorabili reformelor. Este de datoria statului. Dar nu suntem favorabili disensiunilor", precizează el.

Deputaţii au primit cu aplauze declaraţiile sale şi au scandat: "cu sângele nostru, cu sufletul nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Bashar".

Preşedintele Siriei era aşteptat să anunţe abrogarea stării de urgenţă, precum şi noi legi privind presa şi pluralismul politic, însă el şi-a încheiat discursul fără a se referi la reforme concrete.