Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele sud-african vine în Franţa

zuma-1.jpg

Preşedintele sud-african Jacob Zuma

Franţa îl primeşte, miercuri, pe  Jacob Zuma. Preşedintele sud-african soseşte la Paris în plină preşedinţie franceză a grupurilor G8 si G20. Nicolas Sarkozy îşi doreşte să-şi facă din Africa Africa de Sud un aliat privilegiat pe continentul negru.

Escorta gărzii republicane călare, cină la Palatul Elysée şi reuniune cu mai marii patronatului francez - Parisul se va ocupa îndeaproape si cu mare grijă timp de două zile de oaspetele sud-african.

Trebuie precizat că ţara lui Jacob Zuma este prima putere economică de pe continentul african şi în plus a intrat în influentul grup denumit BRIC - format din Brazilia, Rusia, India, China - şi deci acum Africa de Sud - grupul informal al marilor ţări emergente.

Ţara lui Zuma este de aceea tot mai mult în atenţia preşedintelui Sarkozy, liderul de la Paris fiind convins că numai cu un astfel de aliat - în plus anglofon - îşi va putea impune ambiţiile afişate în fruntea grupurilor G8 şi G20 pe care le prezidează actualmente Franţa.

Pe masa discuţiilor vor figura deci teme precum regulile financiare, taxele pe tranzacţiile financiare, ajutorul pentru dezvoltare - tot atâtea priorităţi ale preşedinţiei franceze. Jacob Zuma şi Nicolas Sarkozy nu vor evita nici subiecte arzătoare din actualitatea africană - revoltele arabo-musulmane dar şi alte crize africane precum cea din Coasta de Fildeş sau situaţia din Sudan.

În sfârşit, în domeniul bilateral, Franţa şi Africa de Sud vor încerca să-şi întărească cooperarea şi investiţiile. E adevărat că pentru moment Franţa e al 6-a furnizor al Africii de Sud dar doar al 19-lea client la export. Un document-cadru ce va fi semnat de Jacob Zuma şi Nicolas Sarkozy ar putea revigora acest parteneriat strategic.