Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele tunisian, înlăturat de la putere

ben-ali-presedinte-tunisian-avion-pista-mario-rozas-reuters.jpg

Avionul cu care se presupune că ar fi fugit președintele tunisian, Ben Ali (Foto : Mario Rozas / Reuters).

Preşedintele Parlamentului tunisian a fost numit sâmbătă şef de stat interimar de către Consiliul Constituţional al acestei ţări. Toate acestea după protestele de stradă din ultima perioadă şi după ce fostul preşedinte a fugit vineri seară cu un avion în Arabia Saudită.

Înlăturarea oficială a lui Ben Ali din cea mai înaltă funcţie din stat s-a făcut conform Constituţiei. Ea s-a produs la cererea premierului în exerciţiu, numit vineri preşedinte interimar după plecarea din ţară a lui Ben Ali. Însă nominalizarea lui Ghannouchi în virtutea articolului 56 lăsa uşa deschisă revenirii la putere a lui Zine El Abidine Ben Ali şi a fost contestată de jurişti, o parte din opoziţie şi manifestanţi.

Ben Ali, refugiat în Arabia Saudită

După o seară de zvonuri asupra destinației finale a președintelui tunisian, avionul lui Ben Ali a ajuns în Arabia Saudită în noaptea de vineri spre sâmbătă.  După numeroase informații contradictorii privind țara de exil, Ben Ali a aterizat într-un final la Djeddah, în Arabia Saudită, pentru o durată nedeterminată. El a fost primit de autoritățile saudite în pavilionul de onoare al aeroportului.

Corespondentul RFI la Ryad, Clarence Rodriguez

Oficialii saudiți ajută practic un șef de stat arab, primul președinte arab obligat să părăsească puterea sub presiunea străzii. Alături de Ben Ali, Arabia Saudită a primit-o și pe soția președintelui tunisian.

Autoritățile saudite au confirmat în același timp sprijinul lor pentru populația tunisiană și speră că tunisienii ”vor rămâne uniți, pentru a depăși această perioadă dificilă a istoriei lor” și adaugă faptul că ”decizia de a-l primi pe Ben Ali e bazată de circumstanțele excepționale din Tunisia”.

Nu este prima dată când monarhia din Golf primește un șef de stat fugar. Președintele ugandez Idi Amin Dada și-a găsit deja refugiu în Arabia Saudită, după ce a fost înlăturat de la putere. El a murit în anul 2003.

După plecarea sa precipitată de la Tunis vineri seară, Ben Ali a căutat un loc de refugiu, o țară care să-l primească. La bordul unui avion civil al companiei tunisiene Cartago Airlines, el a intenționat mai întâi să se refugieze în Sardinia. Avionul a aterizat pe aeroportul din Cagliari, sub pretextul pilotului că trebuie să facă plinul. Autoritățile italiene i-au dat însă de înțeles președintelui tunisian că nu este binevenit.

La rândul ei, Franța nu a dorit să-l primească pe prietenul ei vechi de 23 de ani, potrivit unei surse apropiate de Guvern, pentru a nu nemulțumi comunitatea tunisiană din Hexagon. Ministerul francez de Externe a declarat oficial că nu a primit nici o cerere de primire din partea președintelui tunisian, Ben Ali.