Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele UE: Recesiunea va fi temporară

herman-van-rompuy.jpg

Preşedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy

Mesaj inedit la final de an din partea preşedintelui Uniunii Europene. Herman van Rompuy le-a transmis europenilor urările sale de sfârşit de an prin intermediul unui haiku - poezie tradiţională japoneză cu formă fixă - pe care l-a recitat în cadrul unui mesaj video în care a vorbit despre primul său an de mandat."Linişte şi bucurie de la Crăciun la Anul Nou, Sperând în acelaşi timp că speranţa va reveni".

Sunt urările lui Herman Van Rompuy la final de an pentru toţi europenii. Un an extrem de dificil, după cum recunoaşte chiar preşedintele Uniunii Europene.

Cele 12 luni de mandat au fost “turbulente” pentru primul preşedinte permanent al Consiliului European, după cum recunoaşte chiar el în discursul de final de an.

12 luni în care a condus şapte Consilii Europene şi 20 de summituri. Prioritară în acest an a fost menţinerea stabilităţii zonei euro şi prin urmare a banilor noştri, spune Herman Van Rompuy.

Iar pentru asta a fost nevoie de măsuri unele chiar foarte dure, a amintit în discursul său preşedintele UE.

"Guvernele au fost nevoite să-şi reorganizeze bugetele. Am dezvoltat o nouă formă de guvernanţă economică pentru zona euro şi pentru Uniune. Am înfiinţat un fond de urgenţă pentru a ajuta statele membre cu împrumuturi. Am fost de acord să schimbăm Tratatul cu scopul de a stabili un fond de stabilizare permanent începând din 2013.

Fiecare reuniune a Consiliului European a avut în prim plan combaterea crizei. Părea timp insuficient pentru orice altceva".

Un obiectiv atins anul acesta de Uniunea Europeană prin primul său preşedinte: am reuşit mai des să venim cu un mesaj comun, spune Herman van Rompuy referindu-se la reuniuni la nivel înalt cum ar fi summit-urile G20, sau cel de la Cancun pe schimbările climatice respectiv de la Geneva ce a avut în centrul atenţiei Iranul.

În ceea ce priveşte 2011 preşedintele Uniunii este optimist. El le spune europenilor că vor urma vremuri mai bune în condiţiile în care semnele revenirii sunt deja prezente în unele state.

"Şitotuşi există şi veşti bune. Economia creşte foarte repede chiar imediat după criză financiară majoră, deoarece am învăţat lecţiile din anii 1930. În unele ţări, şomajul este deja în scădere. În plus, numărul locurilor de muncă va creşte anul viitor. Ştiu că nu peste tot se va întâmpla asta  dar oricum recesiunea va fi temporară".

Sunt convins că suntem pe punctul de a reuşi", a declarat Herman Van Rompuy la finalul discursului său.

"Cu toţii trebuie să facem eforturi pentru a le reda oamenilor speranţa", şi-a încheiat preşedintele Uniunii mesajul, urându-le tuturor europenilor "Crăciun Fericit" şi "La mulţi ani".