Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presiuni internaţionale pentru încetarea violenţelor din Siria

bashar-al-assad.jpg

Bashar al-Assad

Purtătorul de cuvânt al emisarului ONU şi Ligii Arabe pentru Siria, Kofi Annan, îi cere lui Bashar al-Assad să aplice imediat planul pentru oprirea violenţelor. Cel puţin 10.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de la începutul miscarii populare de contestare a regimului al-Assad, la 15 martie 2011.

 

Kofi Annan a subliniat vineri că, până acum Damascul nu a dovedit ca vrea cu adevarat oprirea violentelor. Actiunile armate ale armatei lui Bashar al-Assad şi forţele rebele au fost semnalate şi vineri, a precizat emisarul ONU.

Şi presa internationala a relatat despre noi actiuni ale armatei siriene, care a bombardat vineri mai multe cartiere din oraşul Homs, unde s-au retras rebelii.

Planul propus de Annan preconizează în special încetarea oricărei forme de violenţă armată de către toate părţile sub supervizarea ONU, furnizarea de ajutor umanitar în toate zonele afectate de lupte şi eliberarea persoanelor deţinute arbitrar.

Pe de altă parte, Organizaţia Naţiunilor Unite ia în considerare trimiterea unei misiuni de observatori formată din 250 de persoane, pentru a monitoriza un eventual acord de încetare a focului în Siria, au anunţat vineri diplomaţi citaţi de AFP.

Cele 250 de persoane nu ar fi înarmate şi ar fi protejate de forţele siriene. Ele ar fi preluate din contingentele misiunilor de menţinere a păcii existente, precum Forţa ONU în Liban (FINUL), Forţa ONU responsabilă cu situaţia din Platoul Golan (FNUOD) sau misiunea ONU în Sudanul de Sud.