Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presiuni internaţionale asupra Teheranului

“SUA vor depune toate eforturile pentru a împiedica Teheranul să dezvolte o armă nucleară”, concluzionează o rezoluţie adoptată de Senatul american împotriva Iranului. Deşi documentul prevede clar că nu este o autorizaţie de folosire a forţei militare împotriva Iranului, el este menit să pună presiune asupra Teheranului, după ce Israelul a cerut SUA să spună clar ce ar putea determina un atac militar condus de SUA împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului.

 

Măsura, votată cu 90 de voturi pentru şi unul împotrivă, prevede că nu ar trebui privită ca pe o autorizaţie de folosire a forţei militare sau ca o declaraţie de război. Cu toate acestea, rezoluţia afirmă că Statele Unite nu vor accepta un Iran dotat cu arme nucleare. 
Sunt prevazute, de asemenea, sancţiuni dure la adresa acestui stat care prevăd limitarea vânzărilor de petrol şi pun piedici Teheranului să finanţeze programul său de îmbogăţire a uraniului.

Evenimentele au loc la presiunia Tel Aviv-ului, care a cerut o clarificare a poziţiei SUA faţă de programul nuclear iranian. Totodată, rezoluţia aprobată de Senatul american vine după desfăşurarea de forţe din Golful Persic, când zeci de nave de război din peste 25 de ţări s-au strâns în zonă pentru a preveni orice tentativa a Iranului de a bloca traficul naval în zonă, în condiţiile în care liderii israelieni şi iranieni vorbeau despre un razboi iminent.

Sâmbătă, generalul iranian Mohammad Ali Jafari, comandantul şef al Gardienilor Revoluţiei, a declarat că “războiul Israelului împotriva Iranului"va avea loc în cele din urmă", oficialul afirmând că ţara sa este pregătită şi va distruge statul evreu.

"Această tumoare canceroasă ce este Israelul încearcă să lanseze un război împotriva noastră. Nu ştim însă când se va produce acesta. Ei (israelienii) consideră de acum războiul drept singurul mijloc de a ne înfrunta, dar sunt atât de proşti, încât stăpânii lor (Statele Unite) ar trebui să îi oprească", a adăugat generalul Jafari.

"Dacă încep (agresiunea), îi va conduce la distrugere", a mai spus acesta.

Israelul a ameninţat de mai multe ori că va ataca instalaţiile nucleare iraniene, dacă eforturile diplomatice nu vor reuşi să convingă Teheranul să pună capăt activităţilor sale nucleare sensibile.