Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prietenii Siriei caută soluţii la Paris

prietenii-siriei-cauta-solutii-paris.jpg

Oraşul Homs, după bombardamente (Foto: AFP/HO/SHAM NEWS NETWORK)

La Paris se reunesc joi 14 miniştri de Externe, pentru a analiza situaţia din Siria. La iniţiativa şefului diplomaţiei franceze, Alain Juppé, acest grup de "prieteni ai poporului" va încerca să ia o poziţie în faţa repetatelor piedici puse de Damasc în calea misiunii observatorilor ONU.

"Obstacolele pe care le pune regimul sirian misiunii observatorilor ONU şi continuare represiunii sunt în contradicţie cu angajamentele luate anterior. Acest lucru impune o reacţie fermă din partea comunităţii internaţionale", spune Alain Juppé.

Potrivit ministrului francez de Externe, omologii săi reuniţi la Paris, printre care cel american, cel german şi cel saudit, vor adresa Damascului un mesaj ferm şi altul de sprijin emisarului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan.

Criză Siria

Bernard Valéro, purtător de cuvânt MAE francez

AscultăDownload

Bernard Valéro, purtătorul de cuvânt al MAE francez explică ce se urmăreşte prin această reuniune: "Iniţiativa Franţei vizează în primul rând să ia poziţie faţă de continuarea violenţelor din Siria. Ce se întâmplă acolo ne demonsterază fragilitatea armistiţiului, o fragilitate pe care va trebui s-o consolidăm. Iată deci că unul dintre obiectivele reuniunii de la Paris va fi să transmitem un mesaj puternic referitor la încetarea violenţelor. Al doilea lucru care ne îngrijorează este că asistăm la o multiplicare a obstacolelor puse de regimul de la Damasc în calea desfăşurării observatorilor ONU. Şi aici deci e nevoie de un mesaj forte, în care o să cerem ca rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU să fie aplicată pentru ca observatorii să poată nu numai să se desfăşoare pe teren, dar să-şi poată apoi îndeplini şi misiunea în cele mai bune condiţii, printre care principala este să se poată deplasa liber oriunde şi oricând pe teritoriul Siriei".

Reuniunea internaţională de la Paris se vrea "o procedură complementară" faţă de ceea ce face Consiliul de Securitate al ONU în paralel. Rusia, în calitate de membră permamentă a acestei instanţe nu a fost invitată în capitala Franţei.

La întâlnirea care debutează la ora 14, ora Parisului, vine însă Hillary Clinton. "Preocupată" de continuarea violenţelor din Siria, în ciuda prezenţei observatorilor ONU, secretara de Stat americană a declarat că "se vor lua alte măsuri, dacă Bashar al-Assad ratează ultima şansă" de a se confoma planului prezentat de Kofi Annan.

De la Damasc, regimul sirian încearcă să liniştească opinia internaţională cu privire la cooperarea cu observatorii ONU. O voinţă de cooperare pe care însă tot mai mulţi o pun la îndoială în cancelariile occidentale, mai ales în contextul în care Damascul continuă reprimarea sângeroasă a contestaţiilor, în particular în oraşul-martir Homs.