Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prigoană: Suntem un popor plângăcios, n-avem d-alea, n-avem d-alea, dar nici nu punem mâna!

prigoana-suntem-un-popor-plangacios-n-avem-d-alea-n-avem-d-alea-dar-nu-punem-mana.jpg

Silviu Prigoană vrea la Primărie (aici, noul sediu al Primăriei Capitalei, pe cheiul Dâmboviţei, zona Grozăveşti).

Anveloparea blocurilor e o mare jale, suntem agresaţi vizual. Cine a hotărât culorile ar trebui judecaţi! Iată ce spune la RFI candidatul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană. El spune pe de altă parte că praful din Bucureşti trebuie aspirat ca în Dubai. Prigoană consideră că românii se plâng prea mult şi fac prea puţin.

În mai toate clasamentele europene, Bucureştiul este cea mai prăfuită Capitală. Silviu Prigoană vrea să rezolve problema ca în Dubai: "Când am fost în Dubai, a venit într-o după-masă o furtună de nisip, s-a umplut Dubaiul de nisip, era de cinci centimetri grosime praful şi nisipul pe şosele. În patru ore a dispărut totul! Au venit cu aspiratoarele cu pricina şi a dispărut tot praful. A doua zi erau străzile spălate, nu exista un gram de praf şi săracii, n-aveau Bărăgan acolo, aveau un lucru mult mai trist, era deşertul! Dar ei au găsit soluţia să rezolve problema, noi ne plângem că nu avem destulă verdeaţă. Nu, nu avem destule aspiratoare, n-are nici o legătură, poate Bărăganul să se transforme în deşert mâine dimineaţă, să vină furtuni de nisip, dacă avem utilaje, rezolvăm problema. Dar ne şi place să plângem aşa în continuu, suntem un popor plângăcios, "dom'le, n-avem d-alea, n-avem d-alea!", dar nici nu punem mâna...".

 

Prigoană despre reabilitarea blocurilor: "Mai bine le lăsau gri!"

 

Silviu Prigoană se arată "agresat vizual" de culorile în care au fost vopsite blocurile reabilitate termic din Bucureşti. "Uitaţi-vă cum arată blocurile care au fost anvelopate... Mai bine le lăsau dracului aşa gri cum erau, că era într-un fel! E o mare jale, suntem agresaţi vizual! Cine a hotărât culorile alea ar trebui judecaţi! Nu sunt specialist în chestia asta. Am impresia că nici cel care a hotărât culorile nu-i expert sau specialist... E o bătaie de joc, n-am văzut în viaţa mea aşa ceva, nicăieri pe planetă n-am văzut aşa ceva!", spune candidatul PDL la Primăria Capitalei.

Silviu Prigoană apreciază că "n-arată rău Capitala României, depinde unde vrem să ne îndreptăm cu Capitala. S-au făcut lucruri până în momentul de faţă, dar mai există lucruri de făcut şi lucrurile simple au fost neglijate. Toată lumea a plecat înspre a face proiecte de anvergură, uitând că important pentru cetăţenii Bucureştiului sunt lucrurile din proximitatea lor. E bine să avem şi tot felul de pasaje şi autostrăzi suspendate, dar e o mică problemă cu căţeii! Mi se pare umilitor pentru o ţară ca România anului 2012 să fie anunţaţi spaniolii când vin în România să aibă grijă să nu-i muşte căţeii şi să nu li se fure portofelele, în loc să fie ghidaţi spre nu ştiu ce mare muzeu şi să meargă să vadă cea mai mare clădire civilă de pe Planetă (Casa Poporului)".

 

Bucureştiul, "un oraş inestetic"

 

În opinia lui Silviu Prigoană, "Bucureştiul nu-i un oraş murdar, în clasamentul capitalelor europene e pe la mijloc, nu e nici ultima nici prima la curăţenie, dar Bucureştiul e un oraş inestetic, din cauza afişelor lipite pe unde vrei şi pe unde nu vrei, din cauza stâlpişorilor strâmbi, nu-i îndreaptă nimeni niciodată, plus câinii care arată îngrozitor".

 

Instituţiile statului, relocate din centru

 

Silviu Prigoană spune că instituţiile publice trebuie "relocate" din zona centrală a Bucureştiului. "În primul rând, relocarea instituţiilor statului din centru, nu numai Centrul Istoric. Şi-n zona Centrului Istoric există administraţii financiare şi alte prostii! De exemplu, Ministerul Agriculturii, într-o clădire absolut splendidă, nu are ce căuta un Minister al Agriculturii acolo. Îl recolăm de exemplu în Hotel Triumf, care-i gol, nu produce nimic, decât nervi, pe Kiseleff. Clădirea respectivă trebuie transformată în loc de pelerinaj pentru turişti. E foarte simplu", consideră democrat-liberalul.

 

Parlamentul, mutat în clădirea Bibliotecii Naţionale

 

Prigoană vrea ca Parlamentul să fie evacuat din Casa Poporului. "Eu am depus şi un proiect de lege. Avem cea mai mare construcţie civilă de pe planetă, care trebuie să ajungă la un moment dat brand de ţară şi care poate să genereze 20 de mii de locuri de muncă în turism şi poate să aducă un profit net de vreun miliard de euro pe an la bugetul de stat. Numai că trebuie să ne ducă mintea să înţelegem chestiile astea. Există locaţii destule, de exemplu o mare greşeală a fost mall-ul cultural care s-a făcut pe cheiul Dâmboviţei. E o greşeală imensă! Acolo trebuiau mutaţi parlamentarii", crede candidatul PDL.

 
Silviu Prigoană, intervievat de Cosmin Ruscior, despre candidatura sa la Primăria Bucureştiului