Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima confruntare directă dintre Israel şi Siria

prima-confruntare-directa-israel-siria.jpg

Patrulă israeliană (Foto: Reuters/Amir Cohen)

Israelul a ripostat din nou luni unor tiruri cu obuze lansate din Siria. Forţele israeliene au atacat o baterie de artilerie, ce ar aparţine armatei siriene, informează ziarul Haaretz în ediţia electronică.

Atacul israelian are loc după ce un obuz de mortieră a căzut luni în Platoul Golan, fără a provoca victime.

Israelul a fost atras şi el, aşadar, în conflictul sirian. Pentru prima dată după Războiul de Yom Kippur, din 1973, Israelul a lansat obuze asupra teritoriului Siriei. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a avertizat că tensiunile pot escalada.

Violenţele din Siria afectează deja de ceva vreme Libanul vecin, stat ce a fost mulţi ani la rând "terenul de joacă" al Damascului. Acum, conflictul se poate extinde şi într-o altă direcţie. Duminică, pentru prima dată în ultimii aproape 40 de ani, armata israeliană a lansat obuze de avertisment spre teritoriul sirian. Măsura a venit ca ripostă la tirurile de obuze siriene ce au atins Platoul sau Înălţimile Golan, zonă controlată de Israel.

Surse din serviciile israeliene de informaţii au declarat că Israelul a tras în direcţia unui echipaj al armatei siriene, care a lansat obuzul ce a depăşit zona tampon, explodând lângă o localitate israeliană. Nu au existat victime.

În ultimele săptămâni, mai multe schimburi de tiruri între rebelii sirieni şi forţele loiale lui Bashar al-Assad au atins zona Înălţimilor Golan. Israelul nu a răspuns însă până acum. Postul public de radio din Israel a descris incidentul de duminică drept prima confruntare directă între cele două state.

De data aceasta, a fost un foc de avertisment, însă data viitoare Israelul va lovi mai dur, a ameninţat ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, care şi-a transmis intenţia şi la Naţiunile Unite.

În acest context, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel la calm şi a îndemnat ambele state să se abţină de la violenţe, relatează Jerusalem Post.

Între timp, la o reuniune din Qatar, a fost desemnat în sfârşit şi cel care să coaguleze forţele rebele. E vorba de clericul sunnit Moaz al-Khatib, care locuieşte din iulie în Egipt, după mai multe perioade de detenţie în Siria. Al-Khatib e considerat un moderat, iar sarcina lui va fi să conducă facţiunile disparate ale rebeliunii siriene. Acestea, presate de Statele Unite, au fost nevoite să ajungă la un acord.

Tot de Siria s-ar lega însă şi demisia şefului CIA, David Petraeus. Potrivit unei părţi a presei americane, în special de dreapta, ambasadorul american care a fost ucis la Benghazi, în Libia, juca un rol central în recrutarea de jihadişti, pe care să-i trimită să lupte cu regimul Assad. Potrivit unor surse din serviciile egiptene de securitate, ambasadorul Chris Stevens lucra cu saudiţii şi ar fi trimis numele potenţialilor recruţi organizaţiilor de securitate din SUA, pentru a le verifica. Adică, în principal CIA-ului condus de David Petraeus. Atât Wall Street Journal, cât şi cotidianul britranic The Telegraph au confirmat, citând surse, că reprezentanţa consulară americană din Benghazi era folosită pentru o operaţiune secretă a CIA.