Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima sfidare a Phenianului, după predarea de ştafetă

prima-sfidare-phenianului-predarea-stafeta.jpg

Noul lider nord-coreean, Kim Jong-un (Foto: Reuters/KCNA)

Coreea de Nord previne lumea că nu-şi va schimba politica sub noul conducător, Kim Jing-un. Phenianul a mai declarat vineri că nu va exista un dialog cu Guvernul actual din Coreea de Sud.

"Le transmitem solemn şi cu mândrie conducătorilor stupizi din lume, inclusiv marionetelor din Coreea de Sud, că nu trebuie să se aştepte nici la cea mai mică schimbare din partea noastră", anunţă Comisia pentru Apărare Naţională, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană.

Phenianul respinge orice posibilitate de a discuta cu autorităţile actuale din Coreea de Sud. "Refuzăm în continuare să avem legături cu trădătorul Lee Myung-Bak (preşedintele sud-coreean-n.r.) şi grupul său", a anunţat Comisia pentru Apărare Naţională, considerată structura cea mai puternică din Coreea de Nord.

"Lumea ar trebui să vadă clar cum milioanele noastre de militari şi cetăţeni, ferm uniţi în jurul iubitului nostru conducător Kim Jong-un, pentru a transforma tristeţea în curaj şi lacrimile în putere vor atinge victoria finală", mai precizează comunicatul.

Kim Jong-un a fost proclamat joi "liderul suprem al partidului, armatei şi poporului", în cadrul unui miting militar uriaş, organizat la Phenian. Funeraliile tatălui său, Kim Jong-il, mort la 17 decembrie, au avut loc joi.

 

Coreea de Sud "va plăti"

 

Phenianul a mai avertizat vineri Coreea de Sud că o va face să plătească pentru "păcatele" comise la moartea lui Kim Jong-il, potrivit agenţiei oficiale KCNA şi televiziunii de stat: "Îl vom face să plătească până la capăt pe trădătorul Lee Myung-bak şi pe clica sa, pentru păcatele de neiertat, pentru eternitate, pe care le-a comis cu ocazia funeraliilor naţionale" ale lui Kim Jong-il. Phenianul nu spune însă în ce constau represaliile.

Coreea de Nord reproşează Seulului că a interzis vizitele la Phenian în vederea prezentării de condoleanţe. Regimul comunist nord-coreean mai acuză Seulul că a permis unor activişti să lanseze în ziua funeraliilor manifeste ce îndemnau la insurecţie împotriva dinastiei Kim.

Vecinii Coreii de Nord aşteaptă să vadă dacă schimbarea de conducere de la Phenian va influenţa relaţiile externe ale ţării. Statul comunist, extrem de sărac este din punct de vedere juridic în continuare în război cu Sudul şi izolat pe scena internaţională, din cauza ambiţiilor sale nucleare.

În contextul acestei schimbări, SUA trimit un diplomat de rang înalt în regiune, pentru a discuta despre situaţia din Coreea de Nord. Kurt Campbell, adjunctul biroului Asia de Est-Pacific în Departamentul de Stat american, va avea întâlniri la Seul, Tokyo şi Beijing.