Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primarul Chișinǎului atrage simpatii electorale pentru cǎ este hărţuit de guvernare

200810-7603.jpg

Primarul Chișinǎului atrage simpatii electorale pentru cǎ este hărţuit de guvernare

În Republica Moldova, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, peste 47 %dintre alegători ar vota tot cu Partidul de guvernământ al Comuniştilor şi asta în condiţiile în care peste jumătate dintre cetăţenii moldoveni consideră că ţara lor merge într-o direcţie greşită.

În Republica Moldova, dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, peste 47 la sută dintre alegători ar vota tot cu Partidul de guvernământ al Comuniştilor şi asta în condiţiile în care peste jumătate dintre cetăţenii moldoveni consideră că ţara lor merge într-o direcţie greşită. Iată ce arată ultimul barometru de opinie, lansat marţi 28 octombrie, de Institutul de Politici Publice.

Cu doar câteva luni înainte de parlamentare, cetăţenii Republicii Moldova, total neîncrezători în partidele politice, spun că ar vota, aproape jumătate dintre ei, tot cu PCRM. Comuniştii sunt favoriţii persoanelor în vârstă, de etnie ucraineană sau rusă, cu un nivel mediu de studii şi cu o situaţie financiară modestă. Alte partide, care potrivit barometrului de opinie ar avea şanse să ajungă în viitorul parlament sunt: Alianţa Moldova Noastră cu 11,1 %, Partidul Liberal cu 10,2 % şi Partidul Liberal Democrat cu 9 %.

Totuşi o bună parte dintre participanţii la sondaj, mai exact 38 %, nu ştiu cu cine să voteze. Politicienii moldoveni sunt corupţi, consideră 56% dintre respondenţi, dar întrebaţi în care dintre persoanele politice au totuşi cea mai mare încredere, 13,5 % au răspuns - în preşedintele Vladimir Voronin, 7,7 % - în primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, iar 6,8 % au optat pentru speaker-ul Marian Lupu.

Trebuie spus că în ultimele luni, ratingul primarului general a crescut cu 6 %. Şi poziţia partidului său, PLM, este în ascensiune. Iată cum explică acest fenomen analistul politic, Igor Boţan (audio).

Barometrul de opinie mai arată că marea majoritate a moldovenilor crede că Republica Moldova este o ţară care nu oferă siguranţă. 60 % sunt nemulţumiţi de situaţia economică a ţării, iar aproape 39 % de condiţiile de trai. Lucrul care îi sperie însă cel mai mult pe moldoveni este creşterea preţurilor.

Chişinău; Ilona Spătaru

29/10/2008/9h00