Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele fisuri în barca USL?

primele-fisuri-barca-usl.jpg

Crin Antonescu şi Victor Ponta: primele semne de nervozitate?

Şedinţa parlamentară de învestire a Guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu ar putea avea efecte neaşteptate. Preşedintele PSD, Victor Ponta, i-a promis premierului desemnat sprijinul USL, dacă viitorul Cabinet va ţine cont de 15 propuneri ale Opoziţiei. Liberalii se reunesc într-o şedinţă urgentă, la ora 14.30, iar Crin Antonescu urmează să facă declaraţii.

Discursul lui Victor Ponta din plenul Parlamentului a surprins multă lume. Pe un ton calm şi extrem de politicos, liderul PSD a invocat o posibilă susţinere a Guvernului Ungureanu de către USL, dacă viitorul Cabinet va ţine cont de 15 propuneri ale Uniunii Social Liberale. Printre ele se numără reducerea TVA pentru alimentele de bază, clarificarea poziţiei în proiectul Roşia Montană şi rezolvarea problemei "băieţilor deştepţi" din energie.

Preşedintele PSD i-a promis lui Mihai Răzvan Ungureanu că va avea sprjinul Opoziţiei în ceea ce priveşte tratatul european de guvernanţă fiscală şi va beneficia de suportul PNL şi PSD la nivel european pentru aderarea la spaţiul Schengen şi ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Ponta a anunţat sprijinul Opoziţiei pentru "accentuarea independenţei reale" a DNA şi ANI.

Un discurs ceva mai lung decât cel al premierului desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu. Un discurs din care cuvintele "vă rog" şi "dacă se poate" au putut fi auzite de mai multe ori.

Liberalii par să fi fost luaţi prin surprindere de acest discurs prea cuminte al co-preşedintelui USL. PNL se reuneşte joi de la ora 14.30, într-o şedinţă în care liderii partidului vor face "o precizare" faţă de discursul lui Ponta, însă nu vor lua "decizii dramatice" cu privire la USL, precizează pentru Mediafax surse din formaţiunea liberală.

Întrebat la ieşirea din plenul Parlamentul dacă discursul său a fost discutat în USL, Ponta a răspuns: "Discursurile mele mi le scriu eu. Nu cred că trebuie să le aprobe nimeni".

Unii comentatori au constatat o fisură în relaţia dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, lucru observat inclusiv la o emisiune recentă a postului Antena 3, când liderul PSD s-a ridicat şi a plecat din studioul în care se mai afla şi preşedintele PNL, în toiul unei discuţii despre Guvernul Ungureanu.