Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primele sancţiuni în scandalul Benghazi

primele-sanctiuni-scandalul-benghazi.jpg

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton (Foto: Reuters/Jorge Luis Baca)

Raportul american care pune la zid Departamentul de Stat pentru atacul de la Benghazi se soldează cu primele demisii şi sancţiuni. Un diplomat american a demisionat şi alţi trei au fost destituiţi. Departamentul de Stat e criticat pentru securitatea slabă a consulatului din oraşul libian, atacat pe 11 septembrie de către islamişti, atac soldat între altele cu moartea ambasadorului SUA.

Secretarul de Stat, Hillary Clinton, "a acceptat, cu aplicare imediată, decizia lui Eric Boswell de a demisiona din postul de secretar adjunct însărcinat cu securitatea diplomatică". E vorba de o forţă de ordine ce asigură securitatea întregii reţele diplomatice şi consulare americane.

Alţi doi oficiali din cadrul acestei forţe şi un funcţionar de la Biroul pentru Orientul Mijlociu din cadrul Departamentului de Stat au fost destituiţi.

Diplomaţia americană este criticată într-un raport oficial, realizat de un comitet "independent", ce arată "eşecuri şi lipsuri la două divizii din cadrul Departamentului de Stat, care au condus la aplicarea unui dispozitiv de securitate (la Consulatul din Benghazi) foarte neadecvat să facă faţă atacului" din 11 septembie 2012.

Comitetul "independent" (Comitetul de Revizuire a acţiunii Guvernului) a fost creat în septembrie de către Hillary Clinton.

Adjunctul ei, William Burns, urmează să fie audiat joi de către Comisiile pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor şi Senatului. El a recunoscut miercuri în faţa presei că raportul scoate în evidenţă "probleme grave şi inacceptabile" în cadrul Departamentului de Stat. "Am învăţat lecţii extrem de dure şi dureroase la Benghazi", a declarat el.