Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul ambasador român la Tripoli: Sharia în Libia, o întoarcere la trecut

sharia-un-regres-drumul-democratia-crede-fostul-ambasador-aurel-turbaceanu.jpg

Sharia este un regres în drumul către democraţie, crede fostul ambasador Aurel Turbăceanu

Libia se desparte de viitorul modern al lumii arabe prin decizia de a fonda legislaţia ţării pe legea islamică sharia. La RFI, Aurel Turbăceanu, primul ambasador român în Libia, consideră că adoptarea sharia limitează drepturi fundamentale şi va fi un regres pe drumul către democraţie.

Cred că, dacă se ajunge la aplicarea legii Sharia, va fi o întoarcere la trecut. O despărţire de prezent şi de viitorul modern al lumii arabe. Tunisia s-a despărţit de această lege Sharia de 30-40 de ani, de pe timpul lui Burguiba (Habib Bourguiba, primul preşedinte al Tunisiei moderne, între 1957 şi 1987 – n.red.)... O reîntoarcere la conservatorismul arab va stopa o evoluţie pozitivă spre procesul de democratizare a poporului libian”, este de părere fostul ambasador.

Sper să nu ajungă până acolo... Sharia - eu nu spun că este o legislaţie proastă, dar are mai mult caracter religios şi ar trebui să o practice fiecare în linişte şi în stilul lui, de respect faţă de religie, nu în restricţii privind societatea. Limitează dreptul femeilor la vot, limitează dreptul lor de a fi egale cu bărbaţii în viaţa socială, limitează într-un fel dreptul la cultură, la muzică, la civilizaţie şi îi orientează numai spre latura religioasă”, explică Aurel Turbăceanu.

"Sigur, latura religioasă e foarte importantă, dar aceasta poate fi aplicată de fiecare cum înţelege mai bine şi fără a face propagandă, un scop în sine... Sper să n-ajungă până acolo încât să aplice cu rigiditate regulile islamice, care sunt depăşite, mi se pare mie, faţă de evoluţia societăţilor. Chiar şi arabe, chiar şi islamice", precizează primul ambasador român la Tripoli.

Duminică, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie a anunţat că, în calitate de ţară islamică, Libia a adoptat sharia ca lege esenţială. Orice lege care încalcă sharia va fi nulă din punct de vedere legal şi neavenită, a precizat Mustafa Abdeljalil. De exemplu, de acum înainte, poligamia nu va mai fi interzisă. În schimb, potrivit legii islamice, libienii nu mai au dreptul să divorţeze.

Chiar dacă liderul libian a avut grijă să adauge că orice ideologie extremistă va fi respinsă, se profilează perspectiva instituirii unei noi forme de dictaturi în Libia.

Mustafa Abdeljalil a mai anunţat crearea de bănci islamice, întrucât islamul interzice împrumutul de bani cu dobândă. Ajutându-i pe libieni să se debaraseze de Muammar Gaddafi, occidentalii au sperat în paralel că operaţiunea se va solda şi cu o ploaie de contracte în favoarea lor. Ei riscă să se trezească în prezent cu o interpretare islamică a recunoştinţei şi cu întărirea islamului radical în nordul Magrebului.