Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prinţul consort Philip, aflat în observaţie, după o procedură cardiacă

Soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord se află sub observaţie în spital, după o procedură cardiacă efectuată în ajunul Crăciunului.

Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej

Prinţul consort Philip, în vârstă de 90 de ani, s-a plâns de dureri în piept şi a petrecut sărbătorile în spital, despărţit de regină, pentru prima oară în 55 de ani.

Aflat de patru zile în spitalul Papworth, din apropierea castelului Sandrigham, unde familia regală petrece în mod tradiţional Crăciunul, Prinţul Philip a fost vizitat de soţia, copiii şi nepoţii săi, iar presa scrie că el abia aşteaptă să fie externat.

Vinerea trecută, chirurgii cardiaci i-au implantat un stent sintetic într-o arteră coronară, care alimentează muşchiul inimii cu sânge, dilatând astfel artera care fusese îngustată. Medicii nu au precizat dacă Prinţul consort a suferit un infarct, adică dacă muşchiul inimii a fost necrozat în porţiunea care nu a fost irigată corespunzător.

Spitalul Papworth, din apropiere de Cambridge, este cea mai mare instituţie cardio-toracică din Regatul Unit, tratând aproape 23 de mii de pacienţi internaţi şi peste 53 de mii în ambulatoriu.

Prinţul Filip, care este căsătorit cu Regina Elisabeta din 1947 s-a bucurat până acum de o stare de sănătate excelentă, fiind extrem de activ. Pe parcursul acestui an a fost prezent la peste trei sute de evenimente sub patronaj regal, inclusiv un turneu în Australia, în luna octombrie, când a însoţit-o pe suverană.

Cu prilejul împlinirii a 90 de ani în luna iunie, el a acordat un rar interviu la BBC, în care şi-a anunţat intenţia de a-şi reduce activităţile oficiale, spunând între altele că la vârsta asta uită nume şi că vrea să se relaxeze.

Provenit din familiile regale ale Greciei şi Danemarcei, unchi al Regelui Mihai al României, născut greco-ortodox, Prinţul Filip, care are şi titlul de Duce de Edinburgh a renunţat la titlurile greco-daneze şi s-a convertit la religia anglicană, înainte de a se căsători în 1947 cu Prinţesa Elisabeta, la acea dată moştenitoarea tronului britanic.

Cunoscut pentru simţul umorului şi vederile sale incorecte politic, Prinţul Philip a fost în mod constant alături de soţia sa, niciodată nemulţumit de postura mai degrabă ornamentală care îi este rezervată din punct de vedere constituţional.

2012 se anunţă un an încărcat pentru prinţul nonagenar, anul în care Regina Elisabeta va marca jubileul de diamant, 60 de ani de la urcarea pe tron şi 65 de ani de căsătorie. Şi fără îndoială că Prinţul Filip nu va dori să rateze pe motive de sănătate aflarea alături de soţia sa, în vârstă de 85 de ani.