
Politică
Priorităţile noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu
cristian-diaconescu-revine-functia-ministrul-al-afacerilor-externe.jpg

Luca Niculescu:
Sunt două priorităţi care se impun de la sine în mandatul noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu: este vorba despre aderarea la Spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie. România vrea să intre în Spaţiul Schengen în acest an, şi pentru asta trebuie să treacă de opoziţia Olandei, o ţară cu care Cristian Diaconescu a mai avut de-a face.
În precedentul mandat de ministru de Externe, în 2009, el a fost la Haga la un moment dat ca să vorbească în faţa parlamentarilor olandezi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Olanda fiind şi atunci foarte critică la adresa României.
În ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare, acesta încetează în mod normal la mijlocul acestui an... Cristian Diaconescu trebuie să facă însă în aşa fel încât MCV să nu fie înlocuit de alte proceduri care să penalizeze România.
În rest, va trebui să gestioneze relaţiile externe ale României, să dea consistenţă parteneriatelor strategice mai vechi sau mai noi, cum ar fi cele cu Franţa, cu Polonia sau cu Turcia.
Politica externă este unul dintre domeniile de care se ocupă şi şeful statului. Care poate fi relaţia dintre Cristian Diaconescu şi Traian Băsescu
Ne putem aştepta ca relaţia noului ministru cu preşedintele să fie bună, cel puţin la început. Diaconescu nu ar fi devenit ministru fără să aibă undă verde de la preşedintele României. S-ar putea însă ca Diaconescu să aibă uneori puncte de vedere diferite faţă de cele ale şefului statului, ceea ce s-a mai întâmplat în precedentul mandat, în 2009, când Diaconescu era ministru de Externe din partea PSD. Se ştie însă că atunci când PSD s-a retras de la guvernare, lui Diaconescu i s-a propus să rămână, ca ministru independent, cum era şi Cătălin Predoiu, lucru pe care Diaconescu l-a refuzat.
În orice caz, pe marile linii de politică externă, nu există diferenţe majore de abordare între şeful statului şi noul ministru şi trebuie spus că – de fapt – nu există diferenţe importante nici între putere şi opoziţie.
Mai importantă va fi relaţia lui Cristian Diaconescu cu ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. Acesta începe deja să aibă experienţă în minister şi ar putea exista suprapunere uneori între cele două instituţii pe relaţia cu Uniunea Europeană. Putem presupune însă că Leonard Orban e atât de prins cu problema fondurilor europene, încât nu va avea foarte mult timp de alte chestiuni.
Cine este Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu a mai fost ministru de Externe în perioada 2008-2009, în primul guvern condus de Emil Boc, guvernul de coaliţie PSD-PDL. Cariera sa diplomatică începe însă în 1990, la Misiunea Permanentă a României la OSCE. A fost director, director general şi secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, negociator-şef al României pentru tratate şi acorduri bilaterale privind regimul frontierelor, protecţia minorităţilor şi măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii în Europa. Este de asemenea ambasador cu titlu permanent al Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră.
În 2002, Cristian Diaconescu intră în politică, alături de Partidul Social Democrat. Devine senator după alegerile din 2004. În 2005, este ales vicepreşedinte al PSD, unde ocupă şi funcţia de purtător de cuvânt.
În Guvern, Diaconescu a mai fost ministru al Justiţiei, în perioada 2004-2005, mandatul său acoperind parţial procesul de aderare a României la Uniunea Europeană, proces finalizat în noiembrie 2004.
În 2008, a candidat la funcţia de primar al Capitalei, iar doi ani mai târziu, la preşedinţia PSD. Ambele demersuri s-au soldat cu eşecuri. La Congresul PSD din 2010, Diaconescu îşi pierde poziţia de vicepreşedinte. După câteva zile, demisionează din partid şi se alătură grupului de parlamentari independenţi.
Numele lui Cristian Diaconescu pentru şefia Ministerului de Externe a fost vehiculat şi în 2009, când a fost numit Teodor Baconschi, dar şi mai târziu, când se discuta despre posibile remanieri guvernamentale. Diaconescu revine în funcţie după ce, luni, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a fost revocat de premierul Emil Boc. Motivul invocat a fost seria de afirmaţii făcute de Baconschi la adresa protestatarilor.