Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Privind de la Bruxelles spre Paris

telechargements16-4.jpg

Privind de la Bruxelles spre Paris. Reuters

La Bruxelles, UE a încercat să se ţină departe de tumultul alegerilor franceze în condiţiile în care subiectele europene au dominat această campanie. Dar Belgia ca atare s-a lăsat antrenată în acest joc politic. Unele promisiuni din timpul campaniei au  efecte directe pe piaţa imobiliară de la Bruxelles.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Belgia francofona, cel putin, se uita catre Franta ca spre o sora mai mare. Dezbateri politice, transmisiuni televizate in direct de la primul tur de scrutin, analize politice in toate ziarele, s-ar crede ca duminica votul se petrece pe plan belgian, si nu francez .

S-ar putea spune, nu fara o doza de rautate, ca Belgia traieste o viata politica trepidanta prin procura. Tot ce se intâmpla in Franta ii intereseaza pe belgieni, mai ales pe cei francofoni, care se identifica intr-o anumita masura cu vecinii lor francezi.

Politicul francez şi cel belgian

Exista o dezbatere  politica aici de altfel previzibila. Intr-o federatie cu reguli electorale proportionale complicate, asa cum sint ele in regatul belgian, se poate pune problema daca sistemul electoral majoritar din republica vecina nu ar fi de preferat.

In Belgia, prin legea proportionalitatii si prin complexitatea de regiuni, comunitati si entitati, adesea rezultatul alegerilor este inexplicabil iar aliantele politice sint aberante. Dar sistemul francez nu este de preferat, crede deputata europeana de centru drapta Anne Delvaux :

"Daca am avea un sistem majoritar, daca el s-ar aplica, ar insemna ca  l-am avea pe  Bart De Wever (politician flamand nationalist, câstigatorul alegerilor din 2009 in Nordul Belgiei, ndrl) prim ministru.  Si care ar mai fi rolul Regelui ? N-ar mai avea niciunul…ar fi sfârsitul Belgiei" .

Aceasta problema este deci reglata, nu ne vom intoarce in Belgia la modelul electoral francez dar ce ne facem totusi cu ideile vehiculate in campania din tara vecina ? Poate un deputat european si sef de grupare liberala in Parlamentul European, anume belgianul Guy Verhofstadt,  sa nu comenteze afirmatiile lui Nicolas Sarkozy depre imigratie si Spatiu Schengen ? 

Tentatia este prea mare iar Verhofstadt, exprimîndu-se in plenara Parlamentului European in martie il compara pe Sarkozy cu candidata extremei drepte, Marine Le Pen :

"A spune ca  jumatate din imigranti trebuie sa paraseasca Franta, cum spune presedintele Sarkozy, a ataca halal-ul si in acelasi timp a-si ataca partenerii europeni privind spatiul Schengen, acestea ma fac sa ma intreb cine este candidatul extremei drepte , Sarkozy sau Le Pen ? Ma intreb … "

Emfaza lui Verhofstadt era de fapt menita sa-i mai aduca putina reclama si pe plan national.

O veste buna pentru piata imobiliara

Dar lasînd politica la o parte, Belgia si cel putin Bruxelles se pregatesc sa profite cumva in urma acestor alegeri.

François Hollande, candidatul socialist, a promis ca-i va taxa si mai mult pe bogati. Avînd in vedere cât de bine este el plasat acum in sondaje, bogatilor nu le mai ramâne nimic de facut decât sa fuga in Belgia.

La Bruxelles, agentiile imobiliare sint luate cu asalt de câteva saptamâni. In cartierele scumpe, mai ales la Uccle, numeroase cupluri de francezi au semnat deja pentru cumpararea unor palate in miniatura al caror prêt se situeaza in jur de un million de euro.

UE rămâne tăcută

În tot acest timp, UE lucrează la Bruxelles, dar de manieră discretă. Cartierul european ramâne tacut de teama de  a nu influneta votul francez si asteapta momentul adevarului duminica seara.

Reuniuni importante, cu exceptia celei financiare din 2 mai, nu au fost organizate, totul este calm inaltea furtunii.