Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pro occidentalii moldoveni participă separat la anticipate

Cele patru partide din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană vor participa separat la alegerile parlamentare anticipate. Liderul Partidului Comuniştilor salută decizia alianţei de guvernare de a desfăşura scrutinul la 21 noiembrie, precizând că alegerile trebuiau organizate încă de acum un an.

După o jumătate de an de boicot a activităţii Legislativului, comuniştii au revenit în Parlament, spun ei, „să bată ultimul cui în sicriul Alianţei”.

Prim-vicepreşedintele Parlamentului, liderul Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu a declarat pentru RFI că formaţiunea pe care o reprezintă va merge separat la alegerile parlamentare anticipate, chiar dacă anterior lăsa să se înţeleagă că ar accepta şi un bloc pre-electoral.

Serafim Urecheanu este sigură că formaţiunea sa va accede în Parlament. Întrebat cum vede campania electorală pentru anticipate, Serafim Urceheanu a menţionat că liderii celor patru partide din Alianţa pentru Integrare Europeană vor semna un pact de neagresiune, iar în ceea ce priveşte comportamentul comuniştilor, Urecheanu crede că aceştia vor fi agresivi în raport cu ceilalţi concurenţi, înscrişi în cursă.

Şi liberal-democraţii declară că nu vor exista blocuri pre-electorale. Liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Mihai Godea spune la RFI că PLDM va merge ca deobicei, masiv, puternic şi cu listă proprie.

Înainte de şedinţa Parlamentului, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat că a venit la şedinţă pentru a bate ultimul cui în sicriul alianţei de guvernare. Replica lui Mihai Ghimpu nu a întârziat prea mult.

Preşedintele interimar susţine că Partidul Liberal va participa la alegeri cu o listă proprie.

Alianţa pentru Integrare Europeană a decis ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate la 21 noiembrie. Preşedintele interimar urmează să decidă dacă va fi sau nu această dată. De asemenea, Ghimpu urmează să semneze şi decretul privind dizolvarea Parlamentului.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu