Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Probleme cu libertatea presei în unele ţări OSCE

pamuk-pressconf1-photo-20100730081405.jpg

Franţa, SUA şi Germania, luate în colimator de raportul OSCE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE ) şi-a publicat joi la Viena raportul privind libertatea presei. Franţa, Statele Unite şi Germania figurează printre ţările în care ar exista dificultăţi în acest domeniu. "Situaţia libertăţii presei în ţările membre OSCE nu este deloc roză" a estimat Dunja Mijatovic, reprezentanta pentru libertatea mass-media în OSCE. În cele peste 30 de pagini ale raportului sunt prezentate diversele subiecte de preocupare.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE ) şi-a publicat joi la Viena raportul privind libertatea presei. Franţa, Statele Unite şi Germania figurează printre ţările în care ar exista dificultăţi în acest domeniu.

"Situaţia libertăţii presei în ţările membre OSCE nu este deloc roză" a estimat Dunja Mijatovic, reprezentanta pentru libertatea mass-media în sânul organizaţiei. În cele peste 30 de pagini ale raportului sunt prezentate diversele subiecte de preocupare.

Este criticată de exemplu reforma maghiară a presei, presă ce s-ar putea regăsi sub controlul politic. Se exprimă îngrijorări referitoare la legea privind supravegherea electronică în Italia, lucru ce-ar putea dăuna sever jurnalismului de investigaţii.

La capitolul Republica Moldova, se apreciază că noua lege a presei adoptată de Chişinău este un pas important spre respectarea libertăţii de expresie chiar dacă raportul OSCE subliniază unele puncte ce-ar mai trebui ameliorate.

Dacă România este absentă din acest raport - ca şi alte 30 de state din cele 56 câte numără organizaţia - nu este şi cazul Franţei.

Autorii raportului sunt îngrijorati de faptul că aici presedintele Republicii numeşte preşedinţii audiovizualului public, lucru ce reprezintă "un obstacol în faţa independenţei presei şi este în contradicţie cu angajamentele OSCE".

"Autorităţile trebuie să înţeleagă că mass-mediile nu sunt proprietatea lor privată şi că jurnalistii au dreptul să-i examineze pe cei care au fost aleşi", a mai spus Dunja Mijatovici în conferinţa de presă de prezentare a noului raport. Ea a promis că pe viitor, combaterea violenţei şi a hărţuirii mediilor de informare vor fi principalele ei priorităţi.