Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Problemele de la Belene repun în actualitate centrala Kozludui

belene.jpg

Belene

Subcontractorul francez pentru proiectul nuclear „Belene”, „Areva”, și-a anunțat sprijinul pentru ideia construirii unui nou reactor de 1000 de MW la „Kozludui”. Acum la prima centrală atomoelectrică bulgară funcționează două reactoare a căte 1000 de megawați fiecare. Proiectul de strategie energetică a Bulgariei pînă la anul 2020 prevede construirea unor blocuri suplimentare la Kozludui în cazul în care proiectul nuclear „Belene” nu va fi realizat.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Președinta concernului „Areva” Anne Lauverjeon s-a întâlnit la Sofia cu primul ministru Boiko Borisov cu care a discutat stadiul lucărilor la proiectul „Belene”. A participat și ministrul economiei și energeticii Traicio Traikov.

 De un an și jumătate proiectul bate pasul pe loc întrucât Sofia nu acceptă prețul oferit de ruși – cu peste un miliard de euro mai mare de cel considerat rezonabil pentru bulgari. Împreună cu concernul german „Siemens”, „Arevă” participă la consorțiul „Karsib” care este subcontractor al companiei ruse „Atomstroiexport” pentru cele mai sofisticate echipamente destinate centralei bulgare. Este primul proiect nuclear ce va putea fi realizat de ruși în colaborare cu „Areva” și „Simens” în Uniunea europeană.

Presiunile Moscovei asupră guvernului Borisov au escaladat cu apropierea lunii martie, când expira termenul pentru realizarea unui acord. În medii au apărut informații că„Atomstroiexport” va propune acționarea în arbitrajul internațional a companiei bulgare de electricitate NEK pentru suma de 200 de milioane de euro, dacă Sofia nu va accepta condițiile financiare ale Moscovei.

 Conform ultimului memorandum bulgaro-rus pe tema „Belene”, termenul pentru adoptarea deciziei finale expira pe data de 31 martie. Rușii doresc să fie semnată o anexă care ar face ireversibil proiectul centralei cu o putere instalată de 2 000 de megawați.

Ei avertizează că o nouă amânare va reduce la zero avantajele economice ale centralei care trebuie să intre în funcțiune înăinte de proiecte concurente precut cel turceasc „Akkuiu” și noile reactoare de la Cernavoda. În acest caz echipamentele deja comandate pentru „Belene” vor putea fi redirecționate spre centrala turcească, construită tot de ruși.

În acest caz vor fi oprite plățile către „Areva” și „Siemens”. În vederea deblocării proiectului,  „Areva” a propus să asigure, prin agențiile „KofAs” și „HermEs”, un credit în valoare de 1,5 miliarde euro pentru realizarea centralei. Prețul echipamentelor ce vor fi produse de consorțiul franco-german este evaluat la 1 miliard de euro.

Borisov și Anne Lauverjeon au discutat posibilitățile pentru dezvoltarea – citez - a unei colaborări strategice bilaterale în vederea dezvoltării energeticii nucleare în Bulgaria – citat închis. Ca furnizoare de know-how la proiectul „Belene” va putea participa și compania franceză  „Altran”.

 
Petio Petkov, Sofia