Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul lui Chirac, pe 7 martie

Procesul fostului preşedinte francez Jaqcues Chirac va începe, aşa cum era prevăzut, pe 7 martie. Precizarea vine de la Tribunalul Corecţional din Paris care vrea să-l judece pe fostul şef de stat într-o afacere cu locuri de muncă fictive. Cu ocazia confirmării debutului acestui proces, francezii au putut constata că fostul lor preşedinte nu este atât de bolnav pe cât se zvonea.

"Mă simt foate bine, vă mulţumesc şi vă doresc să vă simţiţi cel puţin la fel de bine ca şi mine". Cu aceste vorbe spuse pe un ton glumeţ i-a întâmpinat Jaqcues Chirac pe jurnaliştii veniţi să-l întâmpine la ieşirea de la domiciliul său parizian. Vestea că fostul şef de stat ar fi grav bolnav agitase microcosmosul politico-jurnalistic parizian de două zile încoace. Un ziar de week-end afirmase că soţia ex-preşedintelui suferă de boala Alzheimer.

"E o minciună", a dezminţit vehement şi Bernadette Chirac pe undele unui radio privat. Fosta primă doamnă a Franţei recunoaşte însă că soţul ei, victimă în 2005 a unui accident vascular cerebral, "are din când în când dificultăţi în a se deplasa şi a auzi. Uneori chiar mai uită lucruri" spune Bernadette Chirac. Ea afirmă însă că Jacques Chirac se va prezenta la proces întrucât a spus dintotdeauna că vrea să fie tratat ca un cetăţean obişnuit.

Chestiunea sănătăţii lui Chirac nici nu a fost însă abordată la audienţa de luni de la Tribunalul corecţional, o audienţă cerută  de apărare pentru a obţine eventual amânarea cu o lună a procesului. Tribunalul a spus "Non", cu alte cuvinte procesul poate începe pe 7 martie pentru o durată de o lună de zile. Fostul preşedinte este urmărit într-o afacere de 28 de locuri de muncă,  presupus fictive, atribuite de primăria Parisului în anii 1992-1995, adică în timpul ultimului mandat municipal al lui Chirac.

Până acum procesul a fost amânat, Chirac beneficiind în timpul celor două mandate de şef de stat de imunitate penală. Procedura judiciară a fost lansată în 1999 şi alţi 8 coacuzaţi sunt aşteptaţi pe banca tribunalului la începutul lunii martie. Chiar şi dacă ar fi fost - sau va fi - bolnav, fostul preşedinte poate fi reprezentat la bară de un avocat. El riscă teoretic zece ani închisoare şi 150 de mii de euro amendă pentru "deturnare de fonduri publice şi abuz de încredere".

În realitate însà, probabil că procesul din martie va fi unul foarte expeditiv întrucât în urmă cu câteva luni, Jacques Chirac şi actuala conducere a primăriei pariziene au semnat un acord în urma căruia fostul preşedinte şi partidul său conservator UMP rambursează două milioane 200 de mii de euro în schimbul retragerii plângerii. Un compromis care acoperă prejudiciul înregistrat de contribuabilii capitalei dar care irită asociaţiile anti-corupţie.

Partea civilă urmând să fie deci absentă pe 7 martie la deschiderea procesului, acesta ar putea fi încheiat repede. Spre satisfacţia unor apropiaţi ai ex-preşedintelui care estimează că Chirac trebuie scutit de venirea la tribunal. "E prea târziu şi există un decalaj pera mare între acest proces şi ceea ce Franţa îi datorează fostului preşedinte" a declarat ministrul cercetării. Cetăţenii obişnuiţi, acuzaţi de aceleaşi lucruri, vor aprecia cu siguranţă această viziune a justiţiei cu două viteze.