Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procesul lui Jacques Chirac, în absenţa acuzatului?

procesul-lui-jacques-chirac-absenta-acuzatului.jpg

Jacques Chirac, judecat pentru angajări fictive, în perioada în care era primar al Parisului (Foto: Reuters/Benoit Tessier).

După o primă amânare în luna martie, procesul lui Jacques Chirac într-o afacere de angajări fictive se deschide luni, 5 septembrie, la Paris. După toate probabilităţile, însă, fostul preşedinte va fi absent de pe banca acuzaţilor. Un raport medical făcut public vineri arată că "Chirac nu mai are toate capacităţile (memoria) pentru a participa la audienţe".

Soarta procesului lui Jacques Chirac va fi decisă luni. Preşedintele tribunalului poate sau nu să creadă pe cuvânt raportul medical întocmit la cererea familiei fostului şef de stat francez. În cazul în care are îndoieli, el poate cere o contra-expertiză. Apoi, odată realizată a doua analiză a stării de sănătate a lui Chirac, se poate decide ca acesta să rămână acasă, procesul său urmându-şi cursul fără el în sală, ci doar cu avocaţii săi.

A doua variantă ar fi ca Jacques Chirac să fie complet scutit de proces, tribunalul judecându-i doar pe ceilalţi nouă co-acuzaţi ai ex-preşedintelui.

În sfârşit, preşedintele tribunalului ar putea cere amânarea procesului până la o ipotetică vindecare a principalului acuzat. Teoretic pasibil cu zece ani de închisoare, Jacques Chirac ar fi atunci singur că-şi termină zilele în libertate. O opţiune denunţată de asociaţiile anticorupţie, pentru care acest proces este indispensabil, întrucât este emblematic pentru felul în care s-au deturnat bani publici în favoarea carierei unui om politic.

Clasa politică franceză, cu excepţia notabilă a ecologiştilor, a primit însă cu oarecare bunăvoinţă "scuza" medicală invocată de familia Chirac.