Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul lui Mohamed Munaf - acuzat de răpirea celor trei ziariști romani - în impas

200803-3611.jpg

Procesul lui Mohamed Munaf - acuzat de răpirea celor trei ziariști romani - în impas

Judecătorii Curții supreme a Statelor Unite au rămas uimiți ieri, in fata recursului a doi americani arestați si urmăriți de justiție în Irak, care cer protecția legilor americane, căci în fapt, sunt deținuți şi păziţi de armata americană. E vorba de un irakian-american Mohamed Munaf-acuzat de răpirea celor trei ziariști romani, şi de un iordanian-american.

Doua cazuri distincte, o chestiune unica, pe care urmează s-o tranșeze, până la vara, Curtea Supremă: dacă, şi în ce condiții, cetățeni americani aflați în detenție militară pe teritoriu străincad sub jurisdicția tribunalelor civile americane.
Mohammad Munaf, arestat inițial de forțele americane din Irak pentru o prezumtiva implicare în răpirea a trei jurnaliști români, a fost deferit unui tribunal irakian care l-a condamnat la moarte. Verdictul a fost anulat de instanța de apel pe 29 februarie curent. Pe tot parcursul calvarului sau juridic irakian Munaf s-a aflat, cum se află şi acum, intr-o închisoare militara aparținând Forței Multinaționale, structura internațională sub comanda americană dar având, intr-o interpretare strictă a legii, statut autonom.
Administrația de la Washington a ales exact aceasta interpretare, argumentând, la primul nivel şi în recurs, că, în conformitate cu o lege datând din 1948, instanțele americane nu au căderea de a hotărî soarta unor indivizi deținuți de forte internaționale. Decizia din 1948 privea cetățeni japonezi; Munaf are însa cetățenie americană.
Misiunea celor nouă jurişti ai instanţei supreme este însă considerabil complicată de un precedent datând din 2004 care consfințește dreptul cetățenilor americani, chiar şi al celor având statut de combatanți inamici, de a-şi avea situația legala adjudecată de o instanța civila americana.
Exista toate șansele ca soarta lui Munaf sa fie decisa de majoritatea simpla a cinci judecători conservatori, care tind sa incline balanța justiției, mai întotdeauna, în favoarea executivului.

SUA, Radu Tudor

3/26/2008;12.00h