Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul de pace israeliano-palestinian sub semnul întrebarii

Israelul nu renunţă la planul de a continua construcţia de locuinţe în coloniile din Cisiordania dimpotrivă : e la un pas de o decizie finală în acest sens. Ministrul apărării Ehud Barak a semnat luni actul oficial prin care se va da drumul la ridicarea a 366 de locuinţe noi.

Premierul israelian Beniamin Netanyahu mai trebuie să dea undă verde acestui controversat proiect pentru ca el să se poată concretiza, în ciuda protestelor tot mai vehemente ale părţii palestiniene şi ale comunităţii internţionale. Se pare aşadar că presiunile interne ale dreptei politice din Israel au fost mult mai puternice şi premierul nu le-a putut face faţă. Rezultatul : 366 de locuinţe noi in Cisiordania care simbolic se vor transforma într-un zid greu dacă nu imposibil de trecut între Israel şi palestinieni în efortul de găsire a unor soluţii viabile.

Nici măcar intervenţia principalului aliat al Israelului, Statele Unite, nu a putut împiedica această decizie : Israelul spune însă că la rândul său Washingtonul ar fi eşuat şi nu ar fi obţinut din partea statelor arabe gesturi clare în favoarea Israelului, gesturi ce ar fi permis concesii.

Liga Arabă prin vocea liderului Amr Moussa dă la rândul ei vina pe Israel : statele arabe nu vor face nimic fără să primească măcar câteva dovezi că guvernul israelian renunţă la colonizari. In fine, şi preşedintele palestinian Mahmud Abbas, consideră că de acum încolo orice discuţii cu cabinetul Netanyahu sunt inutile dacă Israelul nu va pune capăt construcţiei agresive de locuinţe în teritoriile palestiniene, dimpotrivă.

Corespondetul RFI la Ierusalim, Leon Volovici