Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul de pace din Orientul Mijlociu în impas

obama-netanyahu-040109-2.jpg

Binyamin Netanyahu si Barack Obama

Negocierile de pace din Orientul Apropiat sunt din nou în criză, după doi ani de eforturi depuse de Casa Albă pentru a debloca situaţia. Iar unii comentatori vorbesc despre un grav eşec.

Chiar despre un eşec diplomatic personal al preşedintelui american Barak Obama - pentru că, el spre deosebire de predecesorul său George Walker Bush, a făcut o prioritate din dosarul negocierilor israeliano-palestiniene. Iată însă că în acest sfârşit de an America se declară neputincioasă în privinţa unui aspect esenţial legat de instalarea unor noi colonii evreieşti în Cisiordania.

Palestinienii au pus drept condiţie pentru continuarea negocierilor directe cu Israelul suspendarea politicii de colonizare, altfel spus de construire a noi cartiere evreieşti în Cisiordania, adică în zona care ar urma să devină un stat palestinian. Timp de doi ani Casa Albă a încercat să-i convingă pe israelieni să oprească aceste construcţii pentru ca discuţiile de pace să se poată concretiza şi să aibe un sens. Guvernul israelian optează însă pentru continuarea colonizării iar Statele Unite au declarat acum câteva zile că nu se mai opun acestui punct.

Pentru editorialistul ziarului LE MONDE faptul că americanii dau înapoi în această privinţă înseamnă doi ani pierduţi. În doi ani, mai arată LE MONDE, nu a fost înregistrat nici cel mai mic progres în materie de discuţii de pace, cu excepţia câtorva foarte mediatice strângeri de mână ("de operetă" scrie ziarul citat) între liderii celor două părţi. Nu întâmplător deci mulţi comentatori vorbesc despre un adevărat fiasco. El se explică şi prin faptul că preşedintele Barak Obama a pierdut recent alegerile legislative de la jumătatea mandatului. Iar politica premierului israelian Benjamin Netaniahu beneficiază de un sprijin substanţial în Congresul american.

Comentatorii francezi pun în evidentă faptul că o imensă ocazie se iroseşte în acest moment pentru deblocarea acestui dosar. Americanii s-au oferit să le dea israelienilor nu numai garanţii, dar si ajutoare si arme sofisticate (cum ar fi ultimul lor avion de vânătoare F35) pentru a-i convinge să oprească construcţia de noi colonii. De partea palestiniană, liderii care se afla acum la putere sunt oameni moderaţi şi curajoşi, dispuşi la multe compromisuri. În plus, situaţia economică a palestinienilor din Cisiordania s-a îmbunătăţit.  Iar din punct de vedere geo strategic, multe ţări arabe au acum interese comune cu Israelul, în sensul că se tem de ambiţiile nucleare ale Iranului.

Tot acest context favorabil nu a dat însă nici un rezultat, iar Casa Albă se vede în situaţia de a imagina un nou plan în vederea atingerii obiectivului propus: si anume crearea unui stat palestinian viabil susceptibil să trăiască în pace cu Israelul. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki Moon îşi exprima acum câteva zile regretul că Israelul nu a ţinut cont de apelul întregii comunităţi internaţionale pentru suspendarea instalării de noi colonii în Cisiordania. Ceea ce nu înseamnă că ar trebui suspendate si eforturile în vederea găsirii unei soluţii, mai spunea Ban Ki Moon.