Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Procurori: Iulia Timoşenko s-a lovit singură la închisoare!

procurori-iulia-timosenko-s-lovit-singura-inchisoare.jpg

Miting pro-Timoşenko la Kiev, 27 aprilie 2012 (Foto: Reuters/Anatolii Stepanov)

Concluzie şocantă a anchetei preliminare cu privire la presupusele agresiuni fizice la care ar fi fost supusă Iulia Timoşenko. Ancheta dispusă de Parchetul din regiunea Harkov est cu privire la acuzaţiile fostului premier ucrainean, care susţine că a fost bătut de angajaţi ai penitenciarului unde ispăşeşte şapte ani de închisoare, nu relevă până în prezent că ”vânătăile” Iuliei Timoşenko ar avea drept cauză violenţa sau vreun act de agresiune, ci mai degrabă lovirea accidentală de obiectele din celula sa.

Anchetatorii au recunoscut însă că investigaţia în acest caz nu a fost încă finalizată. “Mai avem zece zile la dispoziţie, conform Codului de Procedură Penală. La capătul anchetei, vă vom comunica rezultatele finale”, a declarat un oficial ucrainean pentru publicaţia electronică Ukrainskaia Pravda.

Reprezentantul Parchetului ucrainean a mai spus că verificarea faptelor relatate de Iulia Timoşenko, cum că ar fi fost bătută, nu a confirmat versiunea fostului premier. Mai mult, medicii legişti au ajuns la concluzia că vânătăile de pe corpul lui Timoşenko nu datează din 20 aprilie, când a fost târâtă cu forţa la o clinică din Harkov, unde nu a dorit să meargă în absenţa avocatului său. Opozanţii spun însă că medicii legişti au tras respectivele concluzii nu examinând-o direct pe Timoşenko, ci privind fotografiile cu fostul premier, care au făcut ocolul televiziunilor din ţară şi străinătate în ultimele trei-patru zile.

Marţea trecută, fosta şefă a Executivului ucrainean a declarat că a fost bătută de trei angajaţi ai penitenciarului Kaceanovka, care i-au răsucit mânile şi i-au imobilizat picioarele, aplicându-i câţiva pumni în burtă, în timp ce o târau cu forţa la Clinica nr.5 a Căilor Ferate din Harkov. Serviciul penitenciar din Ucraina a respins aceste acuzaţii, ameninţând că va apăra onoarea angajaţilor săi în instanţă. Administraţia închisorii susţine că vânătăile de pe corpul Iuliei Timoşenko ar fi putut să apară nu în 20 aprilie, aşa cum susţinea aceasta, ci în 22 aprilie, în urma lovirii accidentale de obiecte din celulă.

Comisia Europeană a cerut explicaţii urgente preşedintelui Viktor Ianukovici referitor la situaţia Iuliei Timoşenko, intrată în greva foamei de mai bine de zece zile, în semn de protest faţă de ”represaliile politice” împotriva Opoziţiei şi a relelor tratamente la care ar fi supusă în închisoare.

Între timp şi cancelarul german Angela Merkel ar intenţiona să boicoteze meciurile de fotbal din cadrul Euro-2012 din Ucraina, pentru a protesta faţă de modul în care este tratată Iulia Timoşenko, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică.

În rândul politicienilor germani există o dezbatere intensă cu privire la boicotarea Euro-2012. Site-ul cotidianului Der Spiegel susţine că dacă fostul premier ucrainean nu este eliberat din închisoare până la începutul Cupei Europene de fotbal, cancelarul Angela Merkel intenţionează să le ceară miniştrilor din Cabinetul său să nu participe la meciurile jucate în această ţară.

O excepţie o va constitui totuşi ministrul de Interne, Hans-Peter Friedrich, al cărui portofoliu include şi sporturile. Acesta a declarat săptămâna trecută că intenţionează să participe la meciul Germaniei cu Olanda, care se va juca la Harkiv, unde Timoşenko ispăşeşte o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. El a precizat însă că va participa la meci doar dacă i se va permite să o viziteze pe Timoşenko la închisoare.

Condamnată în octombrie, pentru că a semnat în 2009, pe când era premier, acorduri în domeniul gazelor cu Rusia, considerate dezavantajoase, Iulia Timoşenko, unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004, este judecată în acest proces pentru deturnare de fonduri publice şi fraudă fiscală, fapte care ar data din 1997-1998.