Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proeuropenii au învins în Serbia

Parlamentul sârb a ales in noapte din 25 spre 26 iunieîn fruntea sa pe Vicepreşedintele Partidului Socialist - Slaviţa Djukici Dejanovici - fapt ce va permite în următoarele zile intrarea in funcţie a unui guvern pro-european. Această alegere a fost făcută în urma unui acord privind formarea unui nou Guvern între socialişti şi forţele proeuropene, în timp ce radicalii şi populiştii considerând că au fost trădaţi - au boicotat votul timp de două zile.

Dupa mai multe rasturnari de pozitii, in Parlamentul Serbiei, miercuri seara tarziu, s-a format majoritatea fortele proeuropene. Socialistii lui Milosevici au abandonat negocierile cu radicali lui Voisalv Seseli si populistii fostului premier Kostunita, dand astfel curs politicii de apropiere a Serbiei de Uniunea europeana.

Coalitia democrata a actualului Presedinte Boris Tadici a invins la alegerile parlamentare anticipate de la 11 mai, dar nu a castigat majoritatea de voturi necesara pentru formarea guvernului. Dintre toate partidele care reprezinta noul Parlament, socialistii sunt singurii care au sprijinit Acordul de Asociere si Aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, semnat de democrati impotriva vointei fostului premier Voislav Kostunita.

Intre socialisti si democrati exista, insa, o mare problema care trebuia mai intai depasita. Anume democratii au fost aceia care l-au arestat pe Slobodan Milosevici si l-au predat tribunalului de la Haga. A fost nevoie de multa rabdare ca liderii socialisti post Milosevici sa uite vechile neintelegeri si sa puna interesul tarii in fata intereselor de partid.

Pentru compromisurile facute socialistii au primit in noul guvern pozitii mai bune decat ar merita in baza voturilor castigate la alegeri. Socialistilor le va revine si portofoliul a inca trei ministere. Radicalii si populisti considera ca au fost tradati de socialisti. Timp de doua zile au opstructionat sistematic constituirea Parlamentului si anunta o lupta dura impotriva noi puteri.

Serbia, Petar Tomici

26/06/2008; 14h00