
Politică
Programul de guvernare, între taxarea marilor averi şi majorarea salariilor
programul-guvernare-taxarea-marilor-averi-majorarea-salariilor.jpg

Guvernul va elabora şi aproba un Plan naţional pentru locuri de muncă şi va dispune acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează femei cu copii sub şase ani.
Programul de guvernare al Cabinetului condus de premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, prevede pe de altă parte creşterea veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele economiei. Surse politice citate de Mediafax precizează că măsura va fi luată prin majorare directă sau prin reducerea CAS.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat marţi, după consultările cu premierul desemnat că Mihai Răzvan Ungureanu i s-a părut "determinat" să discute un grafic de creştere a salariilor bugetare după primul trimestru.
Marile averi, taxate
O prevedere interesantă a programului de guvernare se referă la taxarea marilor averi. Aceasta este o propunere înaintată de UNPR. Există aşadar angajamentul că în acest an vor fi "analizate" modalităţile de introducere a unui astfel de sistem, fără să existe însă şi promisiuni clare de adoptare efectivă a unei asemenea legi.
"Să fie clar: ca de obicei, noi nu am cerut nimic. Ceea ce dorim noi în primul rând este introducerea taxei pe marile averi, inclusiv preşedintele Obama zilele trecute în Congres a cerut taxarea marilor averi. Eu sunt convins că într-un moment de criză economică, cei care au mai mult trebuie să contribuie mai mult la acest efort de solidaritate", a declarat recent liderul UNPR, Gabriel Oprea.
În 2010, UNPR a iniţiat un proiect de lege pentru instituirea unei taxe de solidaritate de 1% din averea afişată care depăşeşte 450 de mii de euro. Formaţiunea estimează că impozitul pe averea afişată ar putea aduce, anual, la bugetul de stat, fonduri între două şi trei miliarde de euro. Iniţiativa a fost însă respinsă la acel moment de Senat.
Stimularea natalităţii
Pe de altă parte, Guvernul Ungureanu vrea să adopte politici publice pentru stimularea natalităţii, pentru creşterea calităţii vieţii copilului în mediile defavorizate şi să elimine discriminările privind femeile pe piaţa muncii.
Includerea creşelor în nomenclatorul serviciilor sociale, precum şi încurajarea înfiinţării de creşe de către structurile societăţii civile, dezvoltarea sistemului de consiliere juridică gratuită, precum şi a serviciilor de îngrijire a persoanelor vârstnice sunt alte direcţii ale noului program de guvernare. Executivul intenţionează să transforme unităţile medico-sociale în centre pentru îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârstnice dependente.
În fine, noul Cabinet şi-a propus să "reconcilieze viaţa de familie cu cea profesională" şi a introdus în programul de guvernare angajamentul de a crea un mediu de lucru "prietenos" familiilor.