Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul nuclear nord-coreean, noi îngrijorări

aiea.jpg

Programul nuclear nord-coreean, noi îngrijorări

AIEA - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică - şi-a exprimat din nou îngrijorarea cu privire la programul nuclear nord-coreean, evocând în particular progrese realizate de Phenian la două instalaţii nedeclarate până acum.

"Suntem serios preocupaţi  de programul nuclear nord-corean iar declaratiile regimului privind activitătile de îmbogătie a uraniului continuă să ne perturbe profund" se poate citi în ultimul raport AIEA.

Documentul agenţiei subliniază în particular progresele semnificative realizate în construirea unui reactor. În acest context, agentia încurajează din nou tara asiatică să coopereze si se declară gata să joace un rol esential în verificarea programului nuclear.

Reamintim că discutiile dintre Phenian  si AIEA - ca si relatiile Coreeii de nord cu comunitatea internatională - sunt pentru moment înghetate în urma lansării în luna aprilie a unei rachete balistice nod-coreene care a explodat în zbor. Regimul stalinist a efectuat până acum două teste nucleare, în 2006 si 2009 cu bombe cu plutoniu.

Dezvăluirea existentei unei uzine de îmbogătire a uraniului în 2010 concomitent cu ruperea relatiilor cu restul lumii i-a îngrijorat pe observatori. Noi speranţe de reglementare a crizei au apărut în februarie când americanii anuntaseră semnarea unui acord cu Phenianul  care se angaja să instaureze un moratoriu pe teste sale nucelare si balistice în schimbul reluării livrărilor de ajutoare alimenatre. Lansarea rachetei în luna aprilie avea să compromită însă acest mic progres în negocierile cu regimul nord-coreean.