Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect de lege controversat privind prevenirea intoleranţei religioase

Deputatul PNL, Mirel Taloş, a depus un proiect de lege pentru prevenirea intoleranţei religioase. Potrivit deputatului liberal initiaţiva legislativă încearcă să limiteze atitudinile publice ostile inter-religioase. Directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, consideră însă legea aberantă.

Proiectul prevede amenzi sau chiar închisoarea pentru cei care au un comportament intolerant religios prin gesturi, fapte, discursuri, comunicări scrise, indiferent de modul de exprimare – în public sau privat, prin internet sau e-mail.

Directorul Centrului Român de Politici Europene, Cristian Ghinea, spune că legea este aberantă. “Sunt nişte enormităţi absolut îngrozitoare în acestă lege. De pildă, dacă în privat vorbeşti de rău religia sau instigi la intoleranţă religioasă şi aceste chestiuni private ajung în domeniul public atunci eşti pasibil de închisoare sau de amendă penală. Acestă idee că ceea ce face omul în privat poate fi pedepsit e o idee anti-liberală şi stupidă.”


De celalată parte deputatul Mirel Taloş se apără şi spune că legea nu vine să limiteze libertăţile cetăţenilor ci să acopere un vid legislativ şi să prevină gersturi extreme.
Vreau să lămuresc de la început că iniţiativa mea legislativă nu prevede limitarea liberei exprimări în materie religioasă, ci acuză intoleranţa religioasă care duce sau instigă la violenţă. Nu am plecat de la un caz concret care să se fi întâmplat în România, ci de la cazul din SUA în care un pastor a ars Coranul, dar plec de la premisa că legea mea acoperă un vid legislativ şi că un asemena gest extrem sau altele similare se pot întâmpla oricând şi la noi.”

Asociaţia Secular-Umanistă susţine că proiectul de lege privind prevenirea intoleranţei religioase ar încălca mai multe directive ale Consiliului Europei privind libertatea de expresie şi de conştiinţă.

 
Directorul Centrului Român de Politici Europene. Cristian Ghinea