Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiectul Roşia Montană trebuie făcut, dar "în alte condiţii"

proiectul-rosia-montana-trebuie-facut-dar-alte-conditii.jpg

Proiectul de la Roşia Montană divizează clasa politică românească.

Proiectul minier de la Roşia Montană trebuie să prindă viaţă, dar în alte condiţii, declară la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu. El spune că "aurul românesc trebuie să aparţină românilor". Cât despre tehnologia bazată pe cianuri, Sârbu crede că procedura ar putea fi evitată.

Uniunea Social Liberală (USL) nu se opune proiectului aurifer de la Roşia Montană, dar el trebuie să prindă viaţă "în alte condiţii", spune Ilie Sârbu.

"Noi nu suntem împotrivă ca activitatea minieră în România să poată fi relansată, ca aurul românesc să aparţină românilor. Dar aşa cum am văzut, dezvăluirile pe care presa le-a făcut, cu aceste societăţi care îşi au sediul prin insulele exotice, nu cred că e normal ca 80% din această rezervă a românilor să se ducă la nişte firme care au acţionari necunoscuţi şi ştim şi noi cum se fac lucrurile astea, se duc în buzunarul sau în puşculiţa PDL-ului şi românilor să le revină 20%", afirmă liderul senatorilor PSD.

Ilie Sârbu îşi aminteşte de presiunile pe care le-a făcut de-a lungul timpului Ungaria pentru ca proiectul de la Roşia Montană să nu prindă viaţă: "Nu ştim cum se va face acestă exploatare, ce se întâmplă cu cianurile. Eu am fost o perioadă, dacă vă mai amintiţi şi ministru al Mediului şi ştiu ce presiuni făcea atunci ministrul Mediului din Ungaria vis-à-vis de acest proiect, să nu fim de acord. Ştiu ce discuţii aveam la UE, eram în faza de pre-aderare".

 

Ilie Sârbu: Aurul românilor trebuie să rămână la români

 

În opinia senatorului PSD Ilie Sârbu, proiectul de la Roşia Montană "poate să prindă viaţă, dar în alte condiţii, ca aurul românesc, de valoarea lui să beneficieze românii. Cianurile sunt problema specialiştilor şi sigur că cianurile în UE nu sunt acceptate. Vor fi probabil alte soluţii tehnice. Avem suficienţi specialişti, doar trebuie să apelăm la ei".

Proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de el, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", afirma recent preşedintele Traian Băsescu. Declaraţia sa a fost taxată de eurodeputatul PNL, Renate Weber. "O văd uşor superficială, pentru că se referă strict la chestiunea beneficiilor, din punct de vedere material, fără să aibă în vedere întreaga complexitate a pierderilor care s-ar produce în acea zonă, dacă acest proiect se materializează", comentează parlamentarul european declaraţia preşedintelui.

 
Ilie Sârbu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre proiectul Roşia Montană