Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Promisiuni şi lacrimi, la discursul lui Barack Obama

promisiuni-lacrimi-discursul-lui-barack-obama.jpg

Preşedintele american, Barack Obama (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Preşedintele american a promis duminică să facă tot ce-i stă în putere, pentru a împiedica tragedii ca "violenţele de nedescris" soldate cu 26 de morţi la Newtown, în statul Connecticut.

"Nu mai putem să tolerăm acest lucru. Aceste tragedii trebuie să înceteze, iar pentru a le pune capăt, sunt necesare schimbări", a declarat şeful Casei Albe. Barack Obama a participat la o ceremonie ecumenică, într-o sală a liceului din Newtown, ceremonie organizată în memoria celor 20 de copii ucişi vineri în şcoala în care învăţau.

Preşedintele american îndeamnă ca "ţara să devină demnă" de memoria victimelor. Şeful Casei Albe le-a spus rudelor şi familiilor victimelor că le transmite "dragostea şi rugăciunile" Statelor Unite.

Barack Obama şi-a îndemnat compatrioţii, pe un ton emoţionat, dar ferm, să se întrebe dacă "fac suficient pentru a-şi proteja copiii", potrivit AFP. "Am reflectat la acest lucru în ultimele zile, iar dacă suntem oneşti cu noi, răspunsul este nu", afirmă preşedintele american.

"Nu putem accepta ca asemenea evenimente să devină rutină. Suntem pregătiţi să spunem că suntem neputincioşi în faţa unor asemenea carnagii?", s-a întrebat Barack Obama, care s-a referit la dezbaterea asupra controlului armelor în Statele Unite, dezbatere la care unii congresmeni au renunţat, din cauza unor riscuri electorale, într-o ţară în care dreptul de a se înarma este înscris în Constituţie. Obama însuşi a fost acuzat că a dat dovadă de o mare timiditate în privinţa problemei armelor.