Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Propuneri pentru reglementarea sectorului energetic

Societatea Academică din România propune Guvernului o serie de măsuri pentru reglementarea sectorului energetic. Organizaţia recomandă subordonarea Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei Parlamentului şi nu Guvernului cum este acum.

De altfel, acest lucru este şi ceea ce a solicitat Comisia Europeană statului român. În 2010 Comisia a avertizat Guvernul să resolve situaţia subordonării ANRE.
Dintre propunerile raportului Societăţii Academice din România cele mai multe se referă la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Experţii SAR propun scoaterea agenţiei din subordinea Guvernului şi transferarea către Parlament, realizarea un raport anual al instituţiei şi mai multă transparenţă în deciziile luate. Coordonator de programe SAR, Otilia Nuţu spune că scoaterea ANRE din subordinea primului-ministru este cerută şi de Comisia Europeană.

"Atâta vreme cât ANRE se află ca în prezent sub controlul direct premierului practic nu va fi independentă de a cea parte a industriei reglementate care este de stat. Pentru ca să nu existe un asemenea conflict de interese. Noi propune ca ANRE să fie trecută sunb controlul Parlametului pentru a fi ferită de presiuni politice inclusiv în ceea ce priveşte ordine directă sau presiuni informale ca ANRE să ţină preţurile jos şi să impiedice liberalizarea pieţei, lucru care s-a întâmplat".

Pe de altă parte, România trebuie să transpună în practică prevederile pentru domeniul energiei adoptate de Uniunea Europeană în Strategia 2020. Director de cercetare în cadrul Societăţii Academice din România, Sorin Ioniţă spune că România merge contra propunerilor europene. "De patru ani a fost o scădere permanentă a preţului la gaz natural la nivel de consumatori, e foarte bine că putem da gaz ieftin.

Întrebarea este cum vrem să ajungem să micşorezi dependenţa energetică a ţării şi să micşorezi consumul pe unitate de PIB produsă.

România stand foarte prost la acest capitol. Adică mergem contra Strategiei 2020 pe care am semnat-o şi pe care o promovăm. Una semnezi în teorie alta faci în practică. "
Societatea Academică din România avertizează că dacă ANRE nu va aplica în mod independent reglementări corecte există riscul intrării în insolvenţă a unor companii.

Deja 4 din cei 6 mari investitori privaţi s-au retras dintr-un proiect de de 4 miliarde de euro, Energonuclear, din cauza climatului incert din sectorul energiei, mai arată analiza SAR.