Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prostituatele bulgare protestează

prostituatele-bulgare-protesteaza.jpg

Prostituatele bulgare protestează

Bulgaria ocupă locul al treilea din lume după numărul de prostituate care lucrează în străinătate. Prostituția a devenit, împreună cu buzunăritul și cu cerșitul principala sursă de venituri în ghetourile de romi din orașele bulgare. Printre prostituatele de lux mediile menționează multe modele și căntărețe.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Reni, în vârstă de 54 de ani, este organizatoarea protestelor de miercuri prin care se urmărește legalizarea prostituției și sistarea campaniei pe care poliția o duce în capitala și în stațiunile pe litoral de la începutul sezonului estival.

Reni a fost arestată miercuri și condusă la secția unu a poliției din capitală. Motivul, ca de obicei – venituri ilegale. Codul penal moștenit din comunism prevede la acest capitol pedepse de pînă la 2 ani de închisoare dar de regulă totul se termină cu un arest preventiv de 24 de ore.

Reni a declarat că prin arestarea sa se încearcă neutralizarea protestului în fața Parlamentului. „În ultimele zile am devenit abonată celulelor de la secția unu”, a declarat d-na, considerată a fi prostituata nr.1 al Bulgariei.

Ea avertizează că în loc să treacă la legalizarea prostituției, guvernanții o vor condamna. Campania fetelor de pe  șoseaua de centură a Capitalei a demarat cu o săptămână în urmă. Prostituatele se plâng de condițiile deplorabile în secțiile de poliție unde ele rămân închise căte 8-9 în celulă timp de 24 de ore și sunt nevoite să doarmă pe podeaua din beton în compania gândacilor și a puricilor.

Spre deosebire de alte țări europene în Bulgaria se pedepsește nu prostituția în sine ci veniturile ilegale obţinute de pe urma ei.

 În 32 de țări din lume prostituția este o activitate legală. Scopul protestatarelor este ca Bulgaria să devină cea de a 33-a țară cu regim liberalizat. Ele avertizează că vor lupta, la nevoie piept la piept cu deputații, ca să-i convingă de justețea cauzei r. Într-o perioada de criză,  meseria va putea asigura venituri suplimentare la buget și pe deasupra să impulsioneze turismul, după modelul Thailandei anilor 80.

Viceprim-ministrul și ministrul de interne Țvetan Țvetanov care este și șef al statului major electoral al partidului de guvernământ GHERB a avertizat însă că va reduce la minimum exportul rușinos de carne vie chiar dacă fetele căștigă lunar pentru rudele rămase în țară între 6 și 8 000 de euro. Experți în materie însă au avertizat că oprirea traficului de persoane care doresc să lucreze ca prostituate în Belgia, Germania sau Olanda este imposibilă.

În ultimele 8 luni în Bulgaria au demarat 261 de dosare penale pentru trafic de persoane din care 157 au și fost încheiate cu sentințe definitive. Șefa protestelor, Reni, a declarat că mulți politicieni folosesc serviciile speciale ale colegelor sale dovada fiind bancul următor - doi deputați au decis să se căsătorească.

Peste o lună unul îi povestește celuilalt – am făcut o gafă mare cu soția – i-am dat 50 de leva după sex. Celălalt a răspuns – eu am făcut o gafă și mai mare – în aceeași situație am dat soției 3 bancnote a căte 20 și ea mi-a înapoiat una de 10.